Ечемикът на окото е често срещано състояние, което обикновено е болезнено и неприятно, но в редки случаи може да се окаже опасно. Представлява инфекция на мастната жлеза на клепача и причинява зачервяване и подуване. Състоянието може да се появи на различни части от окото и причините за появата му също могат да са различни.

В тази статия сме ви подготвили информация за това неприятно състояние, симптомите му, причините за появата и как да излекувате ечемика на окото по-бързо.

Къде може да се появи ечемика на окото и какви са симптомите му

Ечемикът на окото може да се появи както от външната, така и от вътрешната страна на клепача. По-често срещан е ечемикът от външната страната на клепача. Другият вид се среща по-рядко и е в пъти по-болезнен, когато се появи.

Симптомите на ечемик на окото се различават лесно и са характерни. Те  включват поява на болезнена на допир подутина на клепача, зачервяване, раздразнение и сълзене, а понякога и появата на гной в центъра на ечемика. Когато се появи ечемик на окото, засегнатото око може да стане чувствително към светлина.

Причини за появата на ечемик на окото

Причините за появата на ечемик на окото са разнообразни и включват редица фактори. Ечемикът може да се появи в следствие на лоша хигиена и докосване на очите с мръсни ръце. Пипането на очите с мръсни ръце може лесно да доведе до инфекция на мастните жлези на клепача и да причини ечемик. Друга причина е използването на замърсен грим за очи или некачественото премахване на грима.

Носенето на контактни лещи, също може да бъде причина за появата на ечемик на окото. Състояния, като себореен дерматит, розацея или диабет допринасят за появата му. А стресът и умората също могат да се окажат опасни, защото правят организма по-податлив на инфекции. В повечето случаи ечемикът на окото не е заразен, но имайте предвид, че е възможно предаване на бактерии от човек на човек.

Лечение и превенция

В повечето случаи ечемикът на окото не е опасен и минава самостоятелно за няколко дни – до седмица. Въпреки това, за да облекчите симптомите и да спомогнете за по-бързото му премахване има няколко домашни метода на лечение, които можете да изпробвате.

Можете да прилагате топли компреси на засегнатото място, за да помогнат за омекотяване на ечемика и изтичане на гнойта. Хубаво е да го правите за около 10-15 минути по няколко пъти на ден. Може и да масажите зоната леко с ръце, за да насърчите лекуването му или да използвате болкоуспокояващи средства, за да намалите симптомите му. А ако имате ечемик на окото е важно да спрете да носите грим по очите и да избягвате носенето на контактни лещи, за да не се влоши.

Въпреки, че обикновено ечемикът минава бързо и ефективно в домашни условия, ако забележите кървене от него, увеличаване на размера му, липса на подобрение с времето и влошаване на зрението, незабавно потърсете лекарска помощ.

За да се предпазите от появата на ечемик на окото е от съществено значение да спазвате добра хигиена, да не докосвате очите си с мръсни ръце, да миете ръцете си, когато сваляте и слагате контактните си лещи и да не използвате стара и замърсена козметика. Хубаво е и да сменяте редовно кърпите и спалното бельо и да избягвате споделянето им с други хора.

Ечемикът на окото  е неприятно състояние, което е безопасно в повечето случаи. Лечението му може да се проведе успешно с домашни средства, но бъдете мнителни към това има ли подобрение и забелязвате ли допълнителни симптоми, за да знаете кога да се обърнете към лекар. С правилната грижа и внимание, ечемикът на окото може да бъде успешно лекуван и предотвратен.