Засега ефективността на новия метод на лечение на диабет тип 2 се потвърждава само върху мишки.

Но изследователите, които направиха откритие са обнадеждени, че в бъдеще ще е възможно захарният диабет да се лекува много по-лесно, отколкото сега.

Тяхното откритие се състои в това, че с поставянето на протеинова инжекция в мозъка на мишки, страдащи от захарен диабет, била постигната ремисия на заболяването за няколко месеца.

Мишките и плъховете били инжектирани с ниска доза фибробластен растежен фактор 1 - FGF1. Известно е, че този белтък, стимулиращ растежа понижава нивата на кръвната захар при мишки, страдащи от захарна болест.

Но докато преди инжектирането на този растежен фактор спомагало за връщането на нивата на кръвната захар към нормалните нива само за 2 дни, то сега, когато бил поставен директно в мозъка на животните, бил наблюдаван драматичен положителен ефект – до 17 седмици нормални нива на кръвната захар, като състоянието се определя като трайна ремисия.

Макар че все още е рано да се говори, че този фактор би могъл да се превърне в потенциален терапевтичен метод и за човека. Но изследванията за ефектите на този растежен фактор върху нивата на кръвната захар, вече са много по-усъвършенствани, като в бъдеще може да се очаква терапията при захарен диабет да се насочи в друга посока – като акцент ще се поставя върху ролята на мозъка за регулиране на нивата на кръвната захар, а не върху други органи и системи.

Изследователите предположили, че растежният фактор може да действа на мозъка, защото рецепторите му са най-разпространени именно там.

И смятат, че диабетът представлява дисфункция на невронните вериги в мозъка. И FGF1 способства за преодоляването на тази аномалия, като въздейства благоприятно на невронните вериги.

И направеното откритие наистина изненадало учените, тъй като те очаквали подобни резултати на предходни изследвания, когато на мишки със захарен диабет бил инжектиран този протеин.

Предполагали, че нивото на кръвната захар при мишките ще се задържи на нормални нива от 48 до 72 часа, а не няколко месеца, както всъщност се случва.

Когато била поставена първата инжекция с протеина на болните от диабет мишки, изследователите наблюдавали повишен синтез на невропротеини в мозъка, и засилване на връзките между хипоталамуса, които помагат за регулиране на апетита и на обмяната на веществата.

Така се подобрява абсорбцията на глюкоза от клетките след хранене, което води до нормализиране нивата на кръвната захар.
За потвърждаване на резултатите от експеримента учените повторили експеримента с още 2 групи гризачи – плъхове и мишки, на които също бил еднократно инжектиран растежният фактор.

Мишките от втората група били отгледани така, че да развият диабет по друг начин. Още веднъж било потвърдено, че животните развиват дълготрайна ремисия.

Но впечатляващите резултати са ограничени само до животните, и затова е малко вероятно в скоро време да стане възможно при човека захарният диабет да се лекува с инжекция в мозъка.

И все пак, ако изследванията в тази насока стигнат толкова далеч, че да направят възможно това, най-вероятно няма да има нужда да бият инжекции в главата на болните от диабет, за да ги излекуват.

Най-вероятно растежният фактор ще се прилага посредством назални спрейове. Но всичко това е в една доста далечна перспектива.