Към планирането на второ дете всеки има собствен подход – едни смятат, че е най-добре да се „изстрелят“ едно след друго, други пък са за максимална разлика между децата. Кой е прав?

Кога да родите, си решавате вие. Но има наблюдения на лекари и психолози, с които вероятно си струва да се запознаете, преди да вземете решение. Може би ще успеете да разчетете оптималната разлика между голямото и малкото дете.

Разлика от година до две – удобно за децата, трудно за възрастните

Може би, най-важният плюс – направо да ги „изстреляте“, ако разбира се сте решили да се ограничите само до две деца.

След като 2-те майчинства приключат, вие достатъчно активно ще можете да се включите в професионалната дейност, да изградите кариера или да получите образование, да отделите повече време на себе си и на мъжа, да започнете да спортувате, и да пътешествате.

Още един несъмнен плюс – материалната част. Докато още дрехите, обувките, играчките, количката и кревата не са дадени в добри ръце, те ще преминат в по-малкото дете. А това са доста пари.

Минуси за родителите – бременността и раждането е сериозно изпитание дори за младия и здравия организъм. Лекарите препоръчват да се направи почивка 2 години, а ако е имало усложнения, и 4 години.

Необходимо е време на жената да ѝ се стабилизира хормоналния фон, да се попълнят запасите с витамини и минерали в организма.

Освен това, с 2 бебета на ръце – това е сериозно психологическо изпитание, тъй като те изискват ежеминутно отдаване в двоен размер.

По едно и също време децата непременно ще искат да ядат, ще започнат да плачат едновременно. Обикновено жените се справят с тази задача по-лесно, а мъжът може да изпадне в тих ужас. Затова този вариант е добър само за активни и уверени в своите сили родители.

Плюсове за децата – децата с минимална разлика на практика винаги става верни другари в игрите. Рядко им е скучно, тъй като винаги си имат компания.

Техните вкусове и интереси са по-близки, отколкото ако разликата им във възрастта е по-голяма. На тях почти няма да им позната детската ревност – най-голямото дете, дори и няма да си спомни, че някога е било единствено в семейството.

Разлика от 2 до 4 – на малкото дете му е комфортно – на голямото не много

Тази разлика във възрастта между наследниците може да се счита за оптимална. Родителите са успели да се наспят след трудния период на кърменето. Голямото дете вече частично е придобило навици да се оправя само, най-често в миналото.

Организмът на майката се е възстановил, и е готов за нова бременност. От други очевидни плюсове – навиците за грижа за новородено още са пресни в паметта, и много от тях се вършат на автомат. Само че по-бързо, отколкото първият път.

Минуси за голямото дете

На 2-3 години децата са много егоцентрични, на тях, както въздуха, им е необходимо родителското внимание, при това цялото – всичко, без остатък.

Затова не са и изключени сцени на ревност, конкуренция за родителската любов и ласки, капризи в най-различни проявления.

От родителите се изисква немалко дипломатичност, за да проумее по-голямото дете, че няма да бъде обичано по-малко, отколкото по-малкото му братче или сестриче.