Когато на бъдеща майка се даде направление за детски кардиолог за ехокардиограма на сърцето на плода, е възможно да възникне безпокойство какво е това и какво може да се очаква.

Ехокардиограмата на плода е ултразвуково изследване на сърцето на детето, което може да се направи още в началото на бременността, през първите 4 месеца след зачеването.

Какво налага ехокардиограма на бебе

Информацията, представена по време на такъв ултразвук, позволява изключване на потенциални проблеми със сърцето, а ако такива все пак се открият, лечението да започне още преди раждането или да се планира оказването на помощ след раждането.

Ако предстои ехокардиография на плода е важно да се отбележи, че в много случаи такива изследвания се назначават от съображения за сигурност.

За това и няма повод за притеснения, когато на бъдеща майка бъде дадено направление за детски кардиолог. Дори и да бъде открит порок на сърцето, достиженията в областта на съвременните медицински технологии ефективно лекуват преобладаващите проблеми.

Инструменти за оценка функциите на сърцето преди раждането

Ехокардиограмата на плода се нарича още и ехокардиография на плода, и всъщност, това е ултразвук, който използва звукови вълни за създаване на изображения на сърцето на бъдещото дете. Изследването може да се направи от специалист по образна диагностика, но резултатите се интерпретират от детски кардиолог.

Ехокардиографията на плода – това е ултразвуково изследване, но то се фокусира върху сърцето на детето. Резултатите от ехокардиографията на плода не могат да се интерпретират от всеки специалист.

За постигане на най-добри резултати тези изследвания трябва да се провеждат от детски кардиолог, който е обучен да гледа всичко на сърцето, неговата структура, съединения и пропускателна способност.

Това безболезнено изследване показва структурата на сърцето и това колко добре то работи. Този тип ултразвук е безопасна процедура без каквито и да е значителни рискове за майката и за детето.

Учените изследвали последствията от честите ултразвукови изследвания по време на бременност, като се проследявало здравето и развитието на децата до 7 години. Не се установяват никакви отклонения, свързани с честите ултразвукови изследвания преди раждането.

Кога се назначава ехокардиография при бременност

Съществуват множество причини, поради които може да се назначи ехокардиография на плода. Например, при семейна анамнеза на проблеми със сърцето, или ако при детето може да има генетично заболяване като синдром на Даун, или лекарят открие аномалия при обикновения ултразвук, това може да наложи назначаване на ехокардиография на сърцето.

Причините, които могат да наложат изследването са и:

  • Наличие на предходно дете, родено със сърдечен порок;
  • Отклонения в здравословното състояние на майката, сред които диабет и автоимунни заболявания;
  • Зачеване с помощта на спомагателни репродуктивни технологии;
  • Изобразяване на аномалиите на ултразвука на плода, сред които и нередовни съкращения;
  • Несъответстващи на нормата резултати от други изследвания;
  • Бременност в напреднала възраст;
  • Прием на лекарства, за които е известно, че предизвикват дефекти;
  • Злоупотреба с алкохол или с наркотици по време на бременността;
  • Наличие на определени инфекции по време на бременността;

В повечето случаи това изследване се провежда от 18-та до 24-та седмица на бременността. Това е идеалното време за извършването му. Когато детето стане по-голямо, костите му стават по-плътни и сърцето по-трудно вече се вижда.

Какво може да покаже ехокардиограмата на бебето

Най-често ЕХОКГ-то се провежда с цел уточняване на състоянието на бебето и не се откриват никакви отклонения.

Дори и обаче да е установен проблем, това се случва доста време преди раждането, което осигурява достатъчно време, за да се заемем с планирането преди раждането и да се определят начините за справяне със ситуацията.

Също е важно да се отбележи, че понякога откритите аномалии не са сериозни или опасни за живота проблеми. В случай на по-сериозни дефекти детето може да има нужда от незабавна помощ веднага след раждането.

Най-вероятно в случай на сериозен проблем раждането ще се проведе в родилен дом с отделение по неонатология, където да може да се окаже на място помощ на новороденото, или да се подготви всичко необходимо за незабавно преместване на бебето в детска кардиохирургия. Това се налага изключително рядко.