Учените съвсем неотдавна започват да изучават съня на жените. Преди се е смятало, че мъжете и жените спят еднакво. А днес се говори, че жените се нуждаят от повече време, за да се наспят. И изследванията потвърждават това. По-дълъг сън не означава по-качествен.

По какво се различава сънят на мъжете и жените

Нормите за сън за мъжете и жените не се различават. На хората в зряла възраст средно са им необходими от 7 до 9 часа сън, а на подрастващите от 8 до 10 часа. Въпреки това мъжете и жените спят по различен начин. Еднаквите препоръки са в резултат на това, че сънят не е достатъчно добре проучен.

Циркадните ритми на мъжете и жените не съвпадат, този вътрешен часовник, който регулира активността през деня. Жените по-често като хронотип са чучулиги, тоест рано стават и съответно по-рано си лягат вечер.

При мъжете и жените се отличава архитектурата на съня – съотношението на различните фази. При жените е по-кратка фазата на бързия, повърхностен сън. И по-дълъг е периодът на дългия сън. Интересно е, че разликата се проявява след 30-годишна възраст.

Обикновено жените заспиват по-бързо, но най-често страдат от сънна апнея и синдром на неспокойните крака, което се отразява и на качеството на съня. Статистически значима е разликата е вече след периода на пубертета.

Защо жените спят по-дълго

Изследването на учените от Мичиган показва, че жените спят по-дълго от мъжете.

Разликата с отчитане на дневния сън е от 5 до 28 минути. За причини се сочат това, че при жените страда качеството на съня, затова те се опитват да си наваксат количеството.

Жените с 40% по-често страдат от безсъние и сън с прекъсвания, тоест събуждат се през нощта.

Изследване от 2021 г. показва, че с втория често се сблъскват майките на малки деца. Заради постоянните събуждания от плача на бебето цяла нощ те могат да прекарат в полудрямка и да не успеят пълноценно да се възстановят.

Това предизвиква типични последствия от недоспиването – лошо настроение, трудности с концентрацията, и колкото и да е странно, проблеми със заспиването.

Колкото повече деца, толкова по-непълноценен е сънят на жената. На съня на татковците броят деца не оказва влияние.

Какво влияе главно на качеството на съня на жените

1.Втора смяна

На жените често се пада значителна част от домакинската работа, грижата за малките деца, заболелите близки и роднини в напреднала възраст. На тях също така им се налага да стават по-рано, за да приготвят закуска за цялото семейство.

Лягат си доста късно, защото трябва да сложат децата да спят и да завършат домакинската работа. Събуждат се и през нощта, ако някой от близките има нужда от помощ.

2.Ежемесечни хормонални колебания

Проблемите със съня при жените са един от възможните симптоми на предменструален синдром.

Изследване на американски учени показва, че жените е възможно да заспят по-трудно, да спят неспокойно и да се събудят посред нощ. Това влияе на качеството на съня и усилва другите симптоми на ПМС – тревожност, раздразнителност и умора.

3.Бременност

По време на бременност в организма на жената протичат хормонални изменения, променя се формата на тялото. Много бременни се сблъскват с храносмилателни проблеми.

Например, страдат от киселини. На почти всички им се налага по-често да ходят до тоалетна, включително и през нощта. В резултат повече от половината от жените се оплакват от безсъние.

4.Период на менопауза

Един от симптомите на менопауза – топлите вълни, тоест рязкото усещане на горещина по цялото тяло. Приливите често са през нощта и пречат на жените да се наспят.

Изследване на учени от Станфорд показва, че в периода на менопауза 80% от жените изпитват затруднения със съня, и това е на първо място свързано с топлите вълни.

5.Здравословни проблеми

Жените по-често мъжете се сблъскват с проблемите, които могат да предизвикат безсъние – тревожност и депресия, необходимост често да се ходи до тоалетна, уринарна инконтиненция, киселини.

Каква е равносметката

Жените често страдат от ниско качество на съня. От една страна, на това влияят физиологични причини – естествени хормонални промени и проблеми със здравето. От друга страна, на съня влияят социалните фактори.

На жените се налага да стават през нощта заради децата, да се грижи за болните и в напреднала възраст.

Няма научно обосновани доказателства за това, че жените имат нужда от повече сън. Заради прекъснатия и непълноценен сън жените са принудени да си наваксват с количество.