Силно персонализирана ваксина може да стимулира имунен отговор при хора с напреднал меланом, установи предварително проучване. Експерименталната ваксина е тествана върху трима пациенти. Експертите подчертават, че констатациите показват, че ваксината може да предизвика имунен отговор и това ще я превърне в ефективно средство за лечение на смъртоносния рак на кожата.

Клинично е много трудно да се каже дали има бъдеще. Според Вебер, който изучава имунотерапия на рака (общ термин за лечения, които повишават способността на имунната система да се пребори с рака), още е твърде рано да се предскаже дали терапията ще се наложи в бъдеще. Но той одобрява работата за създаване и подобряване на ваксината, която изследователите публикуват в онлайн издание за науката, през април.

Въпреки че има други ваксини срещу меланом, които са клинично тествани, какво прави тази различна?

Изследователите създават персонализирана ваксина за всеки пациент, която се насочва внимателно към подбрани генни мутации, уникални при всеки човек. Имунната система на всеки, реагира по съответния начин. При пациентите се наблюдава увеличение на количеството и разнообразието на клетки на имунната система (Т-клетки), които могат да нулират специфичния вид рак, съобщават учените.

Въпреки това, водещият изследовател Беатрис Карено се съгласява, че резултатите трябва да се тълкуват предпазливо. Целта на изследването е, да се провери дали имунната система ще отговори на ваксината. Тя трябва да премине през редица изследвания, за да се убедят учените в резултатите и. Според д-р Карено, това е едва началото, предстой още много работа за създаването на персонална ваксина.

Има разнообразни методи за имунотерапия при изследване на различни видове рак. Хората, които са с напреднал стадий на меланома, с рядка, но смъртоносна форма на рак на кожата, могат да се подложат на доказани вече имунотерапии.

Цената включва лекарства, наречени инхибитори на контролни точки, които подобряват способността на имунната система да убива клетките на меланома. Но те са полезни само при някои пациенти, при други, имунотерапевтичните подходи са необходими (включително ваксини).

За настоящото изследване, екипът на Карено, анализира туморни проби и здрави тъкани от тримата пациенти, които са лекувани в продължение на 3 стадии на меланома, което означава, че болестта се е разпространил в лимфните възли.

Меланомите обикновено имат огромен брой генетични мутации, достигащи стотици, причина за това, според изследователите е, че ракът възниква от прекомерна ултравиолетова (UV) експозиция. Слънчевата светлина е основен източник на излагане на ултравиолетови лъчи, според Американското онкологично дружество. Поради наличието на много генетични мутации, учените трябва първоначално да проучат гениите мутации при всеки пациент, за да нулират седемте мутирали протеини, които най-вероятно имунната система няма да разпознае.

След като пациентите са били ваксинирани, изследователите взимат кръвни проби от всеки пациент, всяка седмица в продължение на четири месеца. Според д-р Карено, върху постигнатите до момента резултати може да се предположи, че ваксината ще "събуди" имунната система на пациентите и ще увеличи броя и разнообразието на Т-клетки, които са насочени към туморните мутации.

Създаване на потребителски ваксините изисква постоянна работа и време. Следващата фаза е клинично проучване, което ще разглежда безопасността и ефикасността на ваксината при шест пациенти.