На 22 май 1828 г. роден немският офталмолог и хирург Албрехт фон Брехе. Може би, най-много го прославя операцията иридоектомия за лечение на катаракта и глаукома, която се използва и днес.

Учредява и първата асоциация на офталмолозите, описва множество симптоми на различни заболявания.

Изследва измененията на очното дъно при тумори на главния мозък и Базедова болест.

Тези изследвания стават важни за изучаването на природата на екзофталма – издаването на очната ябълка напред.

Какви са причините за тази патология известни на съвременните лекари, а също и с какви допълнителни симптоми се характеризира?

Когато изпъкналите очи са болест 

Симптоми на екзофталм

Екзофталм – изпъкване на очната ябълка, която излиза от очните орбити, но диаметърът ѝ не се променя. Видимото увеличение е свързано с това, че окото просто се измества напред.

Патологията се отразява и на клепачите – често се наблюдава тяхната ретракция /прилепване/, от което очите изглеждат още по-големи.

Екзофталм винаги се съпровожда и с други симптоми, които стават по-изразени с прогресирането на изпъкването на очите.

Човек трудно може да затвори очи, което се отразява на състоянието на зрителния орган – възникват следните допълнителни признаци:

  • Възпаление и отоци на конюнктивата и на клепачите;
  • Зачервяване на очите, забележима мрежа съдова мрежа на клепачите;
  • Болка в очите;
  • Сухота, усещане за пясък или за чужди тела.
  • Увреждане на очите – малки язви, рани и прочие.
  • Сълзене.
  • Фоточувствителност.

Подвижността на изпъкналия орган може да се запази в пълна степен.

При крайни степени на екзофталм е възможно изместване на цялото око, което се отразява на неговото положение в очната ябълка и на работата на мускулите.

При хипертиреоза се наблюдава симптом на Грефе – при поглед надолу движението на горния клепач изостава от това на окото, между долния край на клепача и горния край на ириса се появява бяла линия склера.

Що се отнася до склерата, то най-често болните се оплакват от диплопия – раздвояване на картината. В случаите, свързани с атрофия на зрителния нерв, се наблюдава значително влошаване на зрението.

Екзофталмът може да се съпровожда със сериозни, често необратими нарушения – възпаление и кръвоизливи в ретината, дистрофия на роговицата, промяна на очното дъно и прочие.

Екзофталм на фона на еднокринни патологии и заболявания на щитовидната жлеза

За първи път изпъкването на очите е описано през 1776 г. от ирландския лекар Грейвис, който го разглеждал единствено като симптом на ендокринни заболявания.

Наистина най-често екзофталмът се съпровожда именно с такива нарушения, а не с патологии на очите. И най-често това се свързва с неправилната функция на щитовидната жлеза.

Ендокринната орбитопатия, която се съпровожда и с екзофталм, в 90% от случаите се развива заедно с дифузна токсична гуша.

Открива се по-често при жени, които са 6-8 пъти повече сред страдащите от тази болест. При мъжете заболяването се проявява по-късно – едва към 45-50 години, докато при жените може да  се прояви още към 45-50-годишна възраст.

Ендокринната орбитопатия е автоимунно заболяване, при което имунните клетки на организма увреждат мастната тъкан в очната орбита и в очните мускули.

Това води до възпалителен процес, оток, а по-късно, след 1-2 години – до образуване на белези.

В миналото се е смятало, че изпъкналите очи се дължат на Базедова болест, и много често са споменавали като един от симптомите.

Днес това твърдение се поставя под съмнение, тъй като се предполага, че клетките на щитовидната жлеза и тези на мастната тъкан имат сходни фрагменти на белтъци-антигени, на които реагира и имунната система.

Увреждането на окото не е следствие на хипотиреоза, а е едно от проявленията на автоимунния процес.

Просто в щитовидната жлеза води до повишената секреция на тиреотропни хормони, а в мастната тъкан – до хронично възпаление и оток, който изтласква очната ябълка и орбитите.

Други причини на екзофталм – възпаление, тумори и травми

Ендокринните нарушения се отнасят към причините за същинския екзофталм наред с възпалителните процеси с неимунна етиология и тумори в очните орбити.

Така например, издуването на очната ябълка може да бъде предизвикано от оток на ретината, васкулити на очните съдове, дори на възпалителни заболявания на слъзните жлези и кухини на носа.