Учени от Университета на Канзас твърдят, че любителите на електронни цигари няма да могат да избегнат кашлицата на пушача, защото причина за нея са не смолите, а никотинът.

В рамките на изследванията учените анализирали действието на никотина върху клетките на човек и на овца.

Никотинът от електронните цигари е повече от обикновените 

Оказва се, че никотинът, съдържащ се както в цигарите, така и в течността за електронните, води до намаляване на концентрацията на течности в слузта, образувана от дихателните пътища.

Това е причина за нейното сгъстяване, прави я по-вискозна, тя вече се извежда от белите дробове и се натрупва в тях.

В резултат се развива мукоцилиарна дисфункция, тоест нарушения на мукоцилиарен клириънс – нарушение в механизма на защита и прочистване на лигавицата на дихателните пътища.

Човек, който пуши електронни цигари, получава повече никотин, отколкото потребителят на цигари. И макар да няма смоли в течностите за електронни цигари, дозата никотин все пак е по-висока.

Натрупването на слуз прави белите дробове по-чувствителни към различни заболявания, повишава се риска от поява на хронична кашлица, а също се развиват бронхиална астма и хроничен бронхит.

Получените данни опровергават твърдението за безопасността на електронните цигари в сравнение с пушенето. Дори напротив предполага се повишен риск по отношение на развитие на хроничен бронхит като начален стадий на хроничната обструктивна болест – ХОББ.

С електронните цигари не се вдишва само никотин и водна пара

В зависимост от типа електронни цигари, във вдишваното и след това издишваното се откриват различни вещества. В дима от е-цигарите се откриват тежки метали – олово и никел, канцерогени – формалдехид и ацеталдехид.

По магазините се предлагат електронни цигари от много марки и затова съставът им варира. Но в повечето случаи веществата, които се отделят при пушенето на електронни цигари са дори по-вредни от тези в обикновените.

Съвременните изследвания успяха да докажат, че издишвания от електронните цигари въздух не е чиста пара.

В зависимост от типа е-цигари, в тях се съдържат различни вещества, сред които и никотин. Затова не трябва да се твърди, че са безопасни за околните.