Повечето хора се отнасят към гнева негативно. Асоциира се с нещо опасно и неприятно. Подобен род емоции се изпитват в не особено добри моменти от живота.

Изследователите в областта на психологията отдавна и с голям интерес изучават гнева и неговите възможности, като се предполага, че тази емоция може да бъде контролирана.

Лоша новина е, че гневът може да се предава по наследство. Да разкрием още няколко любопитни факта.

Какво може да е любопитното на гнева

Негативни емоции и мислене

Яростта и гневът влияят на мисленето и ни карат да преосмислим ситуацията. В момента на изследването човек често се замисля за това как може да избегне неприятна ситуация, и какво може да попречи на това.

Изследвания на полски учени показват, че макар и негативните емоции да не са свързани с нивото на интелекта и трудно да се поддават на контрол, частично променят хода на мисленето.

Повечето от участниците в експеримента признават, че в момента на ярост надценяват своите решения, съжалявайки, че не са могли да избегнат конфликт и агресия.

Гняв и депресия на света

Резултатите от ежедневно независимо проучване, проведено от американската аналитична компания Gallup, показват, че сред повече от 150000 души от 140 страни количеството на тези, които изпитват негативни емоции се е увеличило.

Най-честите оплаквания на анкетираните са депресия, тревожност, неуправляема агресия и гняв.

Ако броят хора, страдащи от тъга и тревожност нарасне на 1-1.5%, то гневните станаха повече от 2%.

Изследователите предполагат, че ситуацията значително се е влошила в сравнение с началото на новото хилядолетие.

Последствията е възможно да са катастрофални. Гневът и другите негативни емоции увеличават риска от множество заболявания, особено проблемите с високото кръвно и сърдечната функция.

Кучешки усет

Животните не умеят да говорят, но много добре чувстват емоциите на човека. Особено добре се получава на кучетата.

В едно изследване, участниците стопани на кучета трябвало да дават команди на своите любимци с различни интонации и емоции.

Тези, които разговаряли с животните дружелюбно, получавали повече положителни резултати, отколкото тези, които заповядвали на животните, използвайки чувство за гняв и агресия.

Лоши сънища

В период на гняв в челните дялове на човешкия мозък се наблюдава фронтална алфа-асиметрия, когато сигналите в тази област не отговарят на нормата.

Заради продължителността на това състояние постепенно се развива депресия и други психически разстройства. Учените установили, че фронталната асиметрия в челните дялове се случва и по време на сън, свързан с агресията и гнева.

Негативните емоции е възможно да предизвикат „лош” сън. Ако човек, преди да легне да спи изпитва ярост, негодувание и гняв, то съществува голяма вероятност тези емоции да се изпитват по време на сън.

Според изследванията, хората с голяма алфа-активност в десния челен дял на мозъка са по-склонни към гняв по време на сън и на бодърстване.

Клуб на негативните емоции

В последно време на популярност се радват психологическите клубове за борба с гнева и агресията.

Особено посещавани са в големите градове, където, според статистиката, ежедневно се преживяват от всеки 5-ти жител.

Подобни заведения се появяват по цял свят, дори и в София и във Варна вече има такива.

Спокойствието на родителите

Много родители признават, че понякога гневът е възможно да се предизвика от непослушните деца, които са твърде взискателни, а тийнейджърите обичат да определят правилата.

Психолозите отбелязват, постоянните крясъци и агресия от страна на родителите не се отразява по най-добрия начин на развитието на децата.

В семействата, където негативните емоции са под забрана и се приветства политика на договореност, децата израстват по-уверени и по-спокойни.

В някои страни родителите са по-склонни да изразяват яростта си по отношение на децата, дори при възникване на спорове и непослушание.

Например, в Япония и във Франция възрастните предпочитат да не се намесват в споровете на децата, а да им се дава възможност сами да намерят решение.