Енцефалит - какво представлява

Енцефалит представлява възпаление на главния мозък. Но трябва да се направи разграничение между менингит, който представлява възпаление на обвивката или мембраната на двете мозъчни полукълба, докато енцефалитът е възпаление на сивото вещество на главния мозък.

За съжаление при някои хора болестите могат да съществуват съвместно и това да доведе до затруднения при поставянето на диагноза и определянето на подходящото лечение.

Също така двете заболявания имат много сходни симптоми, което прави още по-трудно тяхното разграничаване. Причините за енцефалит са изключително разнообразни: вируси, бактерии, паразити, химикали и дори автоимунни реакции.

В медицинската практика повечето лекари смятат, че енцефалитът е вирусно заболяване. Вирусите, които причиняват херпес, паротит, морбили и варицела също могат да станат причина за енцефалит.

В повечето случаи енцефалитът се причинява от херпес вируси и арбовируси. Те се предават при ужилване или ухапване от насекоми като комари и кърлежи.

Какви са симптомите

Симптомите и признаците на енцефалит са идентични при деца и възрастни. Бебетата трудно се хранят или консумират много малко храна, раздразнителни са и повръщат, фонтанелата – меката съединителна тъкан между черепните кости, е издута, тялото е сковано; Тези симптоми при кърмаче във всички случаи представляват спешен медицински случай.

Симптомите могат да продължат в рамките на 2 до 3 симптоми и са подобни на тези при грип, но при някои хора симптомите постепенно се влошават във времето и могат да продължат и по-дълго:

 • Висока телесна температура;
 • Отпадналост;
 • Възпалено и зачервено гърло;
 • Схващания по врата и на гърба;
 • Повръщане;
 • Главоболие;
 • Объркване;
 • Раздразнителност;
 • Сънливост;
 • Нестабилност на тялото при движение;
 • Силна чувствителност на очите към светлина.

При по-тежките случаи симптоми могат да бъдат:

 • Гърчове;
 • Мускулна слабост;
 • Парализа;
 • Загуба на паметта;
 • Отслабени телесни реакции при външни дразнения;

Кои са най-честите причинители на енцефалит

Енцефалит е сериозно заболяване, което може да бъде предизвикано от различни причинители. Основните два най-чести причинители на енцефалит са херпес симплекс вирус и арбовируси.

Тези вируси се предават и развиват по различни начини, но и двете може да предизвикат инфекция на мозъка и сериозни здравни проблеми.

Херпес симплекс вирус

Херпес симплекс вирусът е добре известен причинител на инфекции, като херпес по устата и генитални херпесни лезии. Този вирус може да се предаде чрез директен контакт с инфектираните области и може да бъде причина за енцефалит.

Най-опасната ситуация е, когато майката предаде вируса на новороденото по време на раждането през родовия канал.

Вирусът може да премине в нервните влакна и да предизвика възпаление на мозъка. Емоционален стрес може да активира латентния вирус и да предизвика инфекция на мозъка.

Херпес симплекс може да предизвика две форми на енцефалит - остра, която продължава две-три седмици, и хронична, която може да продължи 3 или повече месеца.

Арбовируси

Арбовирусите са група вируси, които се предават чрез ухапване от кърлежи и комари. Тези вируси имат способността да проникнат в човешкия организъм след ухапване и да се разпространят в кръвния поток.

Ако концентрацията на арбовирусите в организма стане достатъчно голяма, те могат да предизвикат инфекция на мозъка, което е основната причина за енцефалит, предизвикан от тези вируси.

Ухапванията от комари и кърлежи, особено в региони с висок риск, могат да бъдат опасни и могат да доведат до сериозни здравни проблеми.

Лечение на енцефалит

Енцефалитът може да бързо да предизвика смърт и затова не може да бъде лекуван в домашна обстановка. При съмнения трябва веднага да се потърси лекарска помощ, а в домашни условия единствено могат да се вземат мерки за облекчаване на симптомите, но след лекарски преглед и поставянето на диагноза.

В повечето случаи енцефалитът се причинява от вирус и затова например, когато причинителят е херпес симплекс,  от някои лекари се предписва антивирусни препарати за други остри остри вирусни инфекции. Ако обаче енцефалитът няма вирусен причител лечението се насочва към облекчаване на симптомите.

При вирусен енцефалит се осигурява поддържането на хидратацията на тялото чрез интравенозно вливане на течности и едновременно с това се наблюдава дали мозъка се подува. Антиконвулсанти също могат да бъдат предписани за овладяване на гърчовете. Не е установено, че стероидите са ефективно, но все още в някои случаи се прибягва и до тях.

Херпесният енцефалит може бързо да предизвика смърт и затова лекуващия лекар при съмнение веднага започва лечение, без да изчаква резултати от кръвните изследвания.

Препоръчителното лечение е с ацикловир, който се въвежда а в тялото интравенозно, което обикновено продължава около 2-3 седмици. Херпесните инфекции, които са устойчиви на ацикловир могат да се лекуват и с фоскарнет. Като в хода на лечението се наблюдават функциите на черния дроб и бъбреците.

Можем ли да се предпазим

Енцефалитът е сериозно заболяване, което може да предизвика възпаление на мозъка и да има сериозни последици за здравето на засегнатия човек. За щастие, съществуват няколко стъпки, които можем да предприемем, за да се предпазим от енцефалит и да гарантираме, че сме възможно най-защитени от този опасен вирус.

 1. Търсене на медицинска помощ при инфекции и повишена температура: Първата стъпка в предпазването от енцефалит е да бъдем внимателни към симптомите на инфекции и повишена температура. Ако усетите някакви необичайни симптоми, незабавно се консултирайте с лекар. Ранната диагноза и лечение могат да предотвратят усложнения.

 2. Носете дълги панталони и ризи или блузи с дълги ръкави: Енцефалит може да се предава чрез ухапване от комари и кърлежи. Затова е важно, когато планирате да отидете на открити места, особено в тревни площи и гори, да носите дълги дрехи, които покриват възможно най-много от вашето тяло.

 3. Използвайте репелент за насекоми: Репелентите за насекоми са отличен начин за предпазване от ухапвания от комари и други насекоми. Приложете ги на откритите части на тялото, преди да излезете на открито, особено ако сте в зони, където рисковете са по-високи.

 4. Избягвайте прекарването на открито при здрачаване: Комарите и кърлежите са най-активни при здрач, затова е добра идея да избягвате дълги престои на открито в този период. Ако е необходимо, използвайте мрежи или други методи за предпазване от насекоми.

 5. Цезарово сечение при активни херпесни лезии: При бременността, ако майката има активни херпесни лезии в областта на гениталиите, може да бъде препоръчително да се извърши цезарово сечение, за да се предпази новороденото от възможни компликации.

 6. Ваксинирайте децата си: Енцефалит може да бъде предизвикан и от различни вируси, включително варицела, мозъчна възпалителна болест и др. Затова е важно да ваксинирате децата си срещу тези вируси, когато е подходящото време според медицинските насоки.

 7. Предпазни мерки при пътуване в рискови зони: Ако пътувате в зони с ниски санитарно-хигиенни стандарти, бъдете особено внимателни и предприемайте необходимите предпазни мерки. Не се излагайте на рискове и използвайте средства за предпазване, както сме ги споменали по-горе.

Запомнете, че предпазните мерки и ваксинацията могат значително да намалят риска от енцефалит. Винаги се консултирайте със своя лекар или медицински специалист, за да получите персонализирани съвети и насоки за предпазване от този сериозен заболяване.