Датски учени от Център за клинични проучвания и превенция смятат, че високият ръст и стройната фигура при девойките могат да са признак на повишен риск от ендометриоза.

Ендометриозата застига най-често високи и стройни девойки

До тези неочаквани заключения учените стигат, след като анализират данни за повече от 170 000 души на възраст от 7 до 13 години.

Оказва се, че девойките с повишено тегло, тоест с наднормено и нисък ръст се сблъскват с това заболяване по-рядко, а високите и стройни красавици са в групата с повишен риск.

Дори разлика от 2,3 килограма между 7-годишни момичета е свързана с увеличаване на вероятността от ендометриоза с 8%, увеличаването на ръста с 5,2%, повишавал риска с 9%.

Изследователите смятат, че причина за това е естрогенът. По време на пубертета при високите и стройни и момичета е повече, което способства за разрастване на клетките на ендометриума.

Известно е, че в основата на тази болест е попадане и разрастване на клетките на ендометриума от маточната кухина към други органи, например, в яйчниците.

Тази болест се развива при всяка 10-та жена и повишава вероятността от безплодие. За разлика от ендометриума на матката, който се отделя всеки месец. В другите части на тялото се натрупва, което предизвиква болезнени усещания.

Защо изследванията за ендометриоза трябва да започнат още в пубертета

Според учените, поставянето на диагноза ендометриоза често закъснява с няколко години, ето защо за това заболяване следва да се провеждат лечебни мероприятия още в тийнейджърска възраст, за да може да се започне лечение, което забавя разрастването на ендометриалната тъкан.

За жените може би не е толкова подходящо да се вманиачават по стройната фигура и поддържането на килограми. Разбира се, това до голяма степен зависи от наследствеността.

Ако момичето е с нормални килограми и със стройна фигура, то за това най-вероятно е виновна нейната майка, от която е наследен по-бързия метаболизъм.

От друга страна, девойките се поддават много на чужди влияния и на това, което виждат в социалните мрежи и телевизията. Затова не са малко тези, които си докарват хранителни разстройства, също възможна предпоставка за развитие на ендометриоза.