Методът се основава на използването на съществуващи лекарства и скоро ще започнат клиничните му изпитвания.

Агресивен рак на гърдата може да бъде победен с ново лечение

Става въпрос за рядка, но най-агресивна разновидност на рак на гърдата – тройно негативен рак на млечната жлеза.

Този тип рак най-трудно се поддава на лечение, а прогнозите за оцеляване са изключително неблагоприятни.

Проблемът е, че туморните клетки при тройно негативен рак на гърдата не са чувствителни към съществуващите противотуморни препарати.

На повърхността на злокачествените клетки просто липсват рецептори, белтъчни молекули, които действат като мишена, на която въздействат тези лекарства.

Учените, начело с Георгиос Гиамас от Съсекския университет във Великобритания предложиха съвършено различен подход към лечението на тройно негативен рак на млечната жлеза, като се обръща внимание на заобикалящите тумора здрави тъкани – фибробласти.

Как новото лекарство въздейства на тумор, който е агресивен

Във фибробластите присъства специфичен белтък PIK3C-δ, от нивото на който зависи колко ще живеят пациентките. Колкото по-висока е концентрацията на този белтък в околните тумори на тъканите, толкова по-агресивен е ракът.

Експерименти върху мишки показват, че блокирането на PIK3Cδ води до рязко намаляване на растежа на тумора. И свойството да се потискат образуването на специфичния белтък притежават вече добре известни препарати, които се назначават при левкемия и лимфоми.

Получените данни ни дават основание да предполагаме, че ако тези лекарства могат ефективно да контролират нивата на специфичния белтък в околните на тумора здрави тъкани, шансовете за оцеляване на жените значително нарастват, отбелязват изследователи.

Препаратите, за които става въпрос, вече се използват широко, клиничните изпитвания на метода могат да започнат най-скоро време.

Така диагнозата на тази агресивна форма на рак на гърдата може вече да не изглежда като присъда.

Докато новото лечение бъде одобрено и приложено в медицинската практика ще изминат може би около 5 години, а много жени не разполагат с толкова време.

Провеждат се експериментални терапия, които са насочени към стимулиране на имунната система, да разпознава раковите клетки, но все още те не се прилагат широко в медицинската практика у нас.