Йогата е една от най-разпространените групови тренировки във спортните зали. Въпреки това много хора се плашат от тази активност, заради сложните за изпълнение техники и гъвкавостта, която се изисква.

Но като се замислим, дори и най-добрите йога инструктори са започнали от нулата. Хубавото на тази практика е, че можем да я практикуваме и вкъщи. Все пак, в интернет има милиони видеа и инструкции за правилна техника.

Днес, ще ви разясним за многобройните ползи от практикуването на йогата, които научихме от най-опитните в тази източна практика.

1. Повишава гъвкавостта

Това, предполагаме, е известно на повечето от вас. Но защо всъщност е необходимо да сме гъвкави? Колкото по-гъвкав е човек, толкова по-малко е предразположен към контузии, има повече самочувствие и по-добра стойка.

2. Стимулира кръвообращението

Много от позите в йогата изтласкват венозна кръв от органите и предизвикват навлизането на обогатена с кислород кръв в тях, след приключване на позата. Т.нар. обърнати пози стимулират връщането на венозната кръв в сърцето, от където тя се изпомпва в белите дробове.

Според почитателите на алтернативната медицина, йога може да повиши нивата на хемоглобина в кръвта.

3. Намалява кръвното налягане

Проучвания са доказали, че при редовно и концентрирано практикуване на йога се облекчават хипертонични състояния.

4. Балансират се нивата на холестерол и кръвната захар

Доказано е, че хората, които практикуват редовно йога са по-чувствителни към инсулина, а нивата на „лошия“ холестерол са в норма. Йогата и препоръчителна за диабетици и страдащите от инсулинова резистентност.

5. Подпомага лимфната система

Разтягането и свиването на мускулите стимулира лимфния дренаж. Благодарение на това се изхвърлят по-лесно токсичните продукти от клетките, което снижава риска от развитие на инфекции.

6. Подсилва имунитета

Релаксиращите и нискоинтензивни движения в йога помагат тялото да се възстанови и не предизвикват стрес за организма ни. По този начин функционирането на имунната система се подобрява.

7. Подобряване на храносмилането

Някои йога техники включват кръгови движения на торса, чрез които се „масажират“ коремните органи и по този начин се подобрява работата на храносмилателния тракт.

8. Подобрява когнитивните способности

Много проучвания са стигнали до извода, че при редовно практикуване на йога се подобрява концентрацията и паметта.

9. Понижава стреса и тревожността

Чрез йога се потискат емоционални състояния на тъга, гняв и съжаление. По този начин се понижава чувството на стрес.

Чрез йога, човек се съсредоточава върху дишането си и се отпуска. Това е чудесна почивка за сетивата и действа благоприятно върху хора с натоварено ежедневие.