Какво е епиглотит?

Епиглотит представлява състояние, което изисква спешна медицинска помощ. То може да доведе до смърт ако не се лекува незабавно. Епиглотис е тъкан с функция на клапа в основата на езика, която възпрепятства навлизането на храната в трахеята /дихателната тръба/ при преглъщане.

Когато тази тъкан се възпали или се инфектира, може да набъбне и да възпрепятства движението на въздуха през трахеята или напълно да я запуши. Това състояние може да бъде фатално, освен ако не се лекува своевременно.

Инфекция на дихателните пътища, излагане на определени вещества или травми, могат да доведат до възпаление и инфекция на прилежащите около ларинкса органи и да обхванат и епиглотиса.

Заболяването започва като възпаление и подуване в зоната между основата на езика и епиглотиса. Продължителното възпаление и подуване на тази тъкан може да резултира в пълно запушване на дихателните пътища, което води до задушаване и смърт.

Какви са симптомите на епиглотит?

Когато заболяването се прояви, то обикновено прогресира много бързо – от няколко часа до няколко дни след появата на първоначалните симптоми. Най-честите симптоми са: болки в гърлото, заглъхване или промени в гласа, затруднения при говорене, треска, затруднено преглъщане. Засегнатият изглежда много зле.

Други характерни симптоми са:

  • Затруднено дишане – респираторен дистрес;
  • От устата на засегнатия текат лиги;
  • Навежда се напред, за да диша;
  • Повърхностно и ускорено дишане;
  • Стягане в мускулите на шията и между ребрата при дишане;
  • Писклив свистящ звук при дишане /стридор/;

Какви са причините?

Причините за клиничното състояние могат да бъдат -инфекции, реакция на тялото на определени вещества и травми. Инфекциите са най-честият причинител. Haemophilusinfluenza тип В е бил най-честият причинител преди започването на масовите ваксинации. В момента други организми като бактерии, вируси и гъбички са основните причинители особено при възрастните.

Микроорганизмите, които могат да причинят заболяването са - Streptococcuspneumoniae, Haemophilusparainfluenzae, варицела зостер вируса, херпес симплекс вирус тип 1 /орален херпес/, Staphylococcusaureus и други.

Заболяването може да се причини и от прекомерно излагане на топлина. То може да възникне от пиенето на горещи течности и консумация на много твърди храни. В много редки случаи подуването на епиглотиса може да се причини от алергични реакции към храни, ужилване от насекоми или ухапване, или поради травми с тъп предмет на шията или гърлото.

Лечение на епиглотит

При съмнение за наличие на епиглотит се изисква незабавна хоспитализация, тъй като дихателните пътища на засегнатия могат да се затворят внезапно. Когато засегнатият пристигне в болнично заведение, лекарят след  внимателен физикален преглед трябва да постави диагноза.Прави се рентгенова снимка на дихателните пътища и се прилага тръбичка в трахеята на засегнатия, която му осигурява нормално дишане.

Болният се оставя под наблюдение в слабо осветена стая. Ако няма признаци за запушване на дихателните пътища, вливането на течности интравенозно, ще бъде полезно. Важно е да се предотврати безпокойството, тъй като това може да доведе до остра обструкция на дихателните пътища, особено при децата. В изключително редки случаи може да се наложи трахеостомия – хирургическа интервенция, при която специалната тръбичка се поставя в трахеята чрез разрез в кожата на шията.

Превенция

Предотвратяването на епиглотита се постига с въведената задължителна ваксинация срещу Haemophilusinfluenza тип В. Ваксинация за възрастни, които не са имунизирани не се препоръчва с изключение на хора с имунни заболявания като сърповидно – клетъчна анемия, спленектомия, рак или други заболявания, които засягат имунната система.