Най-простият и достъпен метод за премахване на нежелано окосмяване по тялото е бръсненето с ножче.

Но това може да доведе до раздразнение и зачервяване на обработваемата зона, врастване на космите под кожата и порязвания.

Част от жените прибягват в борбата с ненужното окосмяване към салонните процедури за епилация, а някои използват преносими епилатори.

Това са прибори, премахващи окосмяването в обработваемата зона подобна на пинсетите.

Не за всички жени поначало е приятна тази процедура, тя носи дискомфорт и болка, затова производителите постоянно усъвършенстват устройството, за да решат този проблема.

Разработват се средства за грижа за кожата преди и след епилацията.

Голям минус на епилаторите – болка с дискомфорт

Като алтернатива на постоянното бръснене, днес съществува метод за премахване на космите с помощта на епилатор.

Тези прибори са с малък размер, подобни на електрическа бръсначка, но премахват космите като пинсета, изтръгват ги с корена.

Подобна процедура при много жени предизвиква дискомфорт и болка, особено в деликатната зона – подмишници и областта на бикините.

Но се смята, че в сравнение с бръсненето, тази методика е по-щадяща, а усещането за болка постепенно отшумява, тялото свиква.

Епилаторите могат да осигурят гладкост на определени участъци до 3-4 седмици, което зависи от това колко бързо растат космите.

Според самите жени и разработчиците на прибори с правилна и предварителна последваща грижа за кожата на обработваемата зона позволява съществено да се намали болката от процедурата.

А това прави процесът на епилация по-комфортен и лек.

Противопоказания за епилация – зачервяване, алергия, болести

Колкото и съвременен и безопасен да е епилаторът, има определени противопоказания и ограничения за провеждане на процедурите.

Важно е да се отчитат преди покупка на прибора и началото на епилацията.

На първо място е забранено въздействието в областта с разширени вени, съдови звездички или папиломи на шията, изпъкнали бенки.

Естествено е да не трябва да се обработва зоната със съществуващи доброкачествени или злокачествени новообразувания на кожата.

Забранена е процедурата при спукани кръвоносни съдове, спонтанна поява на синини по кожата или от минимални въздействия.

Също не се провежда епилация, ако има зачервяване и сърбеж на кожата в зоната на обработката, инфекциозни или алергични обриви.

Не трябва повторно да се прави епилация, ако премахването на косъмчетата е водело до изразено зачервяване на кожата и образуване на дефекти по нея.

Избягва се обработката в мястото на изгарянията, ако това е зачервяване, болезненост, а също и мехури. Забранено е използване на епилатори при епилепсия.

Грижа за зоната на обработка

Има определени препоръки по грижа за обработваната зона за намаляване на неприятните усещания и на дискомфорта по време на процедурата, особено на първо време.

Смята се, че горещата вода улеснява процеса на епилация, важно е да се загрее обработваемата зона.

Също по време на процедурата се използват разтвори със спирт, за да се избегне риска от заразяване на кожата.

Принцип на работа, отстраняване на косми

До голяма степен комфортът от процедурата и усещанията по време на нея не зависят от модела на прибора.

Принципът на неговата работа е въртене на дискове, които работят като пинсети, и изтръгващи космите с корена.

Това забавя растежа но космите, заради продължителното възстановяване на луковицата.

Процедурата по изтръгване на дори един косъм с пинсета е болезнена.

Затова в епилатора обикновено е предвидена допълнителна грижа за обработваемата зона – влияние на вибрация, студ, обдухване с въздух.