"Удобно" дете - какво представлява

Навярно всички родители си представят какво трябва да бъде именно удобното дете, и в дълбините на душата си се стремят, то бъде именно такова. Удобните деца се държат така както искат възрастните – не крещят, не капризничат, не се лигавят.

Какъв е проблемът с неудобното дете

Такива деца наистина съществуват. Удобно за родителите е прието да се смята детето, което само се облича, навреме заспива и се събужда. Такова дете изяжда всичко, което му се слага на масата, без излишни напомняния си прибира и подрежда играчките. Прави всичко, което му кажат мама или татко, не спори с тях. Не се кара и не се бие с другите деца. С такова дете не е проблем за родителите да излязат сред хора. Добре, не е ли истина? Не съвсем.

Удобното дете – това е може би повод за тревога, отколкото за радост. Детето, което не създава никакви проблеми на родителите е сякаш като невидимо. В него няма проявления на детската му същност, собствени потребности и търсения.

Развитие на детето – как се формира личната неизразителност

Причините за формиране на лична неизразителност при детето могат да са няколко:

Заплахи и наказания

Всичко е много просто, ако детето капризничи или не изпълнява заповеди, то родителите го наказват. Възможно е да го наказват в ъгъла, лишават го от някакви играчки, не го пускат да се разхожда навън. 2-3, максимум 5 наказания – и детето става послушно.

Игнориране

Децата много болезнено възприемат мълчанието и игнорирането от страна на родителите. Трябва само да оставим детето да си помисли, че няма да му обръщаме внимание, ако не направи нещо не както трябва, и то безпрекословно ще изпълни всички указания на родителите.

Тотално неуважение

Някои родители никога не вземат под внимание мнението на своето дете. То иска да бъдат пират на празника, а мама му купува костюм на зайче. Детето поръчва пържени картофи в ресторанта, а родителите с лекота ги заменят с настърган морков. Точно така възрастните решават къде да отиде детето да се разхожда, с кого да се сприятелява и какви анимационни филми да гледа. Трябва ли да се изненадваме, че след известно време детето вече няма да може да приема собствени решения, тоест става удобно?

Опасностите на удобно възпитание на детето

Развитието на детето, протичащо по удобен за родителите сценарий, напълно удовлетворява последните. Малчуганът не възразява, тоест с него всичко е добре и спокойно. Но едва ли родителите се замислят с какви последствия ще се наложи да се сблъсква тяхната рожба. Навикът детето да бъде добро за всички може да се превърне в отказ от собствените желания и интереси.  

Какви деца рискуват да станат удобни

Родителите трябва да знаят, че темпераментът на децата, типът на тяхната нервна система, способност за възбуждане и успокояване оказват несъществено влияние върху поведението. Така например, флегматичните деца, за които е характерно ниското ниво на раздразнителност, имат големи шансове да станат удобни за своите родители. Ако се направи с холеричните и тези, които остро и импулсивно реагират на външното обкръжение.

Ранимите и чувствителни деца по-често от другите плачат и капризничат. Затова имат нужда от повече грижи, внимание и подкрепа. Повече родителска топлота и участие от страна на родителите изискват тревожните деца.