Изразителните и нежни устни с ясен контур са се свързвали с красота и младост във всички времена. За това и представителите на нежния пол са експериментирали много за създаване на устни на своите мечти.

Някои експерименти са били откровено опасни, други – безполезни, а трети са давали добър, но временен ефект. Естетичната медицина е решила много проблеми, но не всички се решават да прибягнат до нея.

Как да увеличим устните естествено в домашни условия

1.Ексфолиране и овлажняване на кожата

За да изглеждат устните ви красиви и обемни, е силно препоръчително да се погрижим за тяхното здраве, редовно трябва да ги ексфолираме с приготвен у дома ексфолиант.

Подходящи за ексфолиране на устните като кокосово масло и кафява захар. На тяхна основа може да се приготви универсално средство за омекотяване и отстраняване на сухота на устните.

За овлажняване на устните е добре да се използват продукти специално предназначени за кожата на устните. В техния състав се съдържат растителни и животински масла, восък и антиоксиданти.

Добри резултати дават балсамите за устни на основата на маслото ши и какао с добавени витамини и мастни киселини.

2.Колагенови добавки

Не е лесна задача устните да се направят пухкави и меки, това изисква време, ако желанието е да се избегнат радикални мерки.

Изследване, проведено през 2019 г., резултатите, от което са публикувани в рецензирано издание за пластична хирургия, показват, че с възрастта обемът на устните намалява.

Учените сравняват параметрите на устните на хора на възраст от 20 до 60 г. и става ясно, че разликата в обема на устните между младата и старшата възрастова група е 25%.

За да се забавят процесите на стареене, специалистите съветват редовни грижи за устните и поддържане отвътре. За тази цел следва да се пият хранителни добавки на основата на колаген.

Доказано е, че те поддържат дебелината и плътността на кожата, нейната еластичност и естествен обем.

3.Нанасяне на серум с хиалуронова киселина

Освен че хиалуроновата киселина ефективно овлажнява кожата, също така поддържа влажността й отвътре, правейки устните по-пухкави, нежни и меки.

Експертите пресмятат, че една молекула киселина задържа до 1000 молекули вода.

Нанасянето на серуми с хиалуронова киселина може да направи устните обемни, но следва да се фиксира със задържащо средство. Това е необходимо, за да не се изпарява влажността от кожата на устните.

Ако запечатате нанесения серум с по-плътен продукт, ще видите, че устните остават меки за по-дълго. Отличен вариант за такива продукти са кокосовото масло, восъкът, подхранващият балсам за устни.

4.Плъмпър за уголемяване на устни

По магазините на козметични средства се предлагат специални балсами, червила, гланц с ефект – уголемяване на устни. В превод от английски – плъмп означава подпухнал, подут.

Действайки на кожата на устните, се предизвиква ефект на увеличение. За това отговарят разгряващите и охлаждащите компоненти и хиалуронавата киселина в техния състав.

5.Етерични масла

Някои лекари са убедени, че увеличаването на устните може да се постигне с помощта на етерични масла. Също както и синтетичните плъмпъри, те притежават раздразващи свойства, благодарение на което устните стават по-ярки и по-пълни.

Предлага се използването на етерични масла от канела, кайенска чушка и мента, тъй като те са най-ефективни за постигането на този ефект.

6.Лепенки за устни

Това е изобретение на азиатски козметични компании. Лепенките за устни на основата на хидрогел запълват гънките на устните, мигновено ги овлажняват и им придават обем.

Както и в случая с плъмпърите, за по-ефективни се сметат тези, които съдържат активни вещества – екстракт от мента или канела.

Всичко, което е необходимо за получаване на желания ефект, е поставяне на лепенките на устните и изчакване на указаното време.

7.Правилно нанасяне на грима

За ефект на уголемени, ярки устни са ефективни три техники за гримиране. Можете да усвоите всички:

  1. Създайте контур на устните, като излезете на 1 мм извън естествената граница на устните. В тона на молива нанесете червило и разнесете върху допълнително заетата площ.
  2. Нанесете на предварително овлажнените устни блясък, който визуално ще ги направи по-обемни.
  3. Създайте грим в техниката – омбре, тоест плавен преход на цвета на устните от центъра към периферията. Обикновено за тази цел се използват 2-3 нюанса червило.