Днес в света цари култ към красотата, която така или иначе намира отражение в живота на всеки. Но най-много въздейства върху психиката на подрастващите момичета, като често предизвиква недоволство от собствената им външност.

Как да помогнем на младите дами да заобичат себе си?

Пубертетът е напрегнато време, и както е известно, е свързан с хормонални изменения в организма на вече съзряващия човек.

Тийнейджърът често трудно се справя със собствените си мисли и чувства – раздразнение, усещане за ненужност, неприемане на собствената външност, която всеки ден поднася нови изненади – ту краката ще се променят, ту носът ще порасне, или пък противна пъпка ще се появи.

Красотата е страшна сила

Как да заобичаш себе си, когато от всички обложки ни гледат безупречни красавици, а думите идеал и разкош, съвършенство се използват във всяка рекламна кампания?

Как едно младо момиче да не се отнася критично към себе си, когато всички девойки се възпитават от бюти блогерите на платформата за видеосподеляне Ютуб, и само това правят – обсъждат външността си една на друга, на звездите на шоу бизнеса, и изобщо на всички, които попадат в тяхното полезрение?

Как едно младо момиче да не се натъжава, когато момчето, което ѝ харесва, е влюбено в училищната звезда, която има дълги крака, тънка талия, и по-хубава кожа?

За тийнейджърите е типично да мислят как да се затворят в себе си, да си намират недостатъци, да преувеличават тяхното значение и да правят безкомпромисни изводи.

И разбира се няма нищо изненадващо, че според статистиката 1/3 от девойките от 12 до 18 години категорично са недоволни от своята външност.

Само за някои това е единственият съпътстващ фактор на преходната възраст, преминаващата болест на растежа, за някои причина за истински страдания, а понякога и психически разстройства – дисморфия – патологично неприемане на собствената външност.

Кога трябва да се бие тревога?

Подрастващите са принципно затворени и невинаги говорят за своите проблеми. Затова родителите задължително трябва да обърнат внимание на следните неща.

• Детето избягва огледалото, под различен предлог отказва да се снима;
• Обратно постоянно се гледа в огледалото, но с недоволно и разстроено изражение. Търси определен ракурс, от който не е виден предполагаемият недостатък; прекарването пред огледалото на маса време вместо в учене и на други занимания, които имат важно значение за младата девойка.
• Момичето прекарва твърде много време в търсене на информация, която касае обезпокояващия го дефект, натрапчиво посочва подобни недостатъци у обществените личности;
• Прекомерната загриженост за външността се съпътства от апатичност, нежелание за общуване с връстниците, загуба на апетит, нарушения на съня и други признаци на депресия.

Как да помогнете на комплексиралата се дъщеря?
Какво можете да направите вие?

1. Придържайте се към правилата за здравословен начин на живот заедно с дъщерява ви

Спортувайте заедно, така ще и двете ще опознаете по-добре възможностите на собствените ви тела.

2. Бъдете пример за дъщеря ви

Старайте се да изглеждате добре, но не го превръщайте в някаква самоцел. Бъдете образец за самоирония и трезво отношение към външността.

Искрено разказвайте на вашето дете за вашите собствени комплекси, когато сте била на нейната възраст.

3. Помогнете на дъщеря ви да намери собствения си стил

Ако не възразява, ходете с нея по магазините, помагайте ѝ със съвети при избор на дрехи.