Сред голямото количество изследвания за въздействието на структурата на храненето върху здравето малко са наличните изследвания, които показват, че нередовното хранене е свързано с повишен риск от метаболитен синдром – високо кръвно налягане, диабет тип 2 и затлъстяване.

Необходимостта от получаването на повече информация за хранителния режим за хранителни режими, показващи влиянието на работата на смени и социално времевия натиск върху вътрешния часовник на нашето тяло.

Днешният ни начин на живот е станал прекалено взискателен към времето и още по-неправилен от гледна точка на здравословното хранене.

Моделите на хранене значително са се променили през последните десетилетия – по-голямото количество хранения се пропускат, много храна се консумира извън дома, на крак, по-късно през деня, и нередовно.

Хранителният режим непосредствено може да влияе на нашия вътрешен часовник или на циркадните ритми, които се придържат към 24-часовия цикъл.

Много метаболитни процеси в организма следват циркадните ритми, такива като апетит, храносмилане и мастен обмен, ниво на холестерол и на кръвна захар.

Приемът на храна може да влияе на нашия вътрешен часовник, особено в органи като черния дроб и червата, същевременно централните ни часовници също се регулират, но с цикъла на светлата и тъмната част на денонощието, което на свой ред може да повлияе и на режима на хранене.

Науката за хроно-храненето обхваща изучаване на влиянието на храненето върху обменните процеси, и как те могат да влияят и променят циркадните ритми с помощта на хранителните вещества, редовността, честотата и приема на храна. Редица изследвания показват, че хората, които работят на смени, имат повишен риск от развитие на цяла съвкупност от заболявания, сред които рак, сърдечно-съдови патологии, метаболитен синдром.

Затова и измененията в структурата на храненето на смени са важен аспект, който следва да се отчита при изследване на неговото въздействие върху здравето.

От социалния джетлаг – синдромът на смяната на часовите пояси или несъвпадане на ритъма на човешкия организъм с ритъма на живот, страда повече от 80% от населението на Европа, особено хората, живеещи в градовете.

Това разминаване между нашите вътрешни часовници често е свързано с висок риск от заболявания като затлъстяване, метаболитен синдром, същевременно намаляването на продължителността на съня пък е свързано с увеличение на теглото и развитие на рак.

Малките, но чести хранения за регулиране на теглото и на апетита, това е концепция, която е приета в много диети, но някои изследвания показват, че голямото количество хранения са свързани с голям риск от затлъстяване, и така може да се твърди, че трябва да се храним по-малко.

Глобално навиците за хранене се различават по региони. Фактът, че обядът най-важното хранене за деня е характеристика за Франция и Средиземноморието, макар и у нас в миналото да е било така, в последните години вечерята се утвърждава като такава.

В тези региони сред обществото е утвърдено убеждението, че обядът е най-вкусен и полезен, когато е или в семеен кръг, или сред приятели.

Следователно французите, които обикновено ядат заедно като семейство, се хранят по-редовно, и приемат храна по 3 пъти дневно.

Напротив, в Централна Англия, много такива фактори като индивидуалните предпочитания и удобството диктуват избора на такива храни, които водят до консумацията на такива хранителни продукти, които водят до голямо потребление на готови ястия.