Може и да не си будист, но си длъжен да медитираш. Именно до това заключение достигат днес все повече специалисти от различни области на медицината.

Скептично настроените обаче не са толкова по отношение на духовната хармония и просветлението, отколкото в реалната осезаемата полза за нашето здраве. Какви предимства на медитацията са открити от официалната наука?

1. Медитацията като обезболяващо средство

Учени от медицинския център Уейк Форест, САЩ, начело с доцента по невробиология и анатомия Фадел Зейдан през март 2016-та година публикуваха изследване, демонстриращо как осъзнатата медитация помага на пациентите, чийто организъм е станал нечувствителен към обезболяващите.

Това често се случва с хора, страдащи от хронични болки при остеохондроза, мигрена или депресия.

78 доброволци от експеримента били разпределени в 4 групи. Първата група получавала само плацебо, втората – само обезболяващото налаксон, третата налаксон и медитация, четвъртата – медитация и плацебо.

На всички участници били въведена термосонда, нагряваща определен участък от кожата до 49 градуса.

По време на експеримента доброволците трябвало да определят нивото на болката по специална скала. Оказало се, че най-комфортно се чувствали хора, „получили“ медитация и налаксон.

В тяхната група болезнените усещания намалели с 24%. Подобен ефект притежавала медитацията и плацебото – 21%. А при доброволците, приемащи само обезболяващо или плацебо – нивото на болката неумолимо нараснало.

Означава ли това, че всички пациенти с хронични болки трябва да изхвърлят лекарствата и да се захванат с медитация? Разбира се, че не. Но медитативните практики действително могат да намалят болката и да подобрят качеството на живот.

2. Против аритмия и повишено кръвно налягане

Сърдечно-съдовите заболявания са основна причина за смъртност по целия свят, затова няма да е излишно да се заемете с тяхната профилактика с помощта на медитация.

Изследването на учените от Шведския кралски университет показва, че медитативните практики и йога дишането подобряват здравето на пациентите с аритмия и артериална хипертония.

Това е установено експериментално, като 80 души с нарушения на сърдечния ритъм в продължение на 2.5 месеца практикували йога по веднъж седмично.

В програмата влизали прости асани, йога дишане и медитация. Изследователите измервали кръвното налягане и честотата на сърдечните съкращения на участниците, а след това сравнили техните показатели с тези на контролната група, която не практикувала йога.

Оказало се, че дълбокото дишане, плавните движения и медитацията са способни да уравновесят симпатиковия и парасимпатиковия отдел на нервната система, нормализирайки сърдечния ритъм и артериалното налягане при пациентите с аритмия.

3. Медитацията помага за спиране на цигарите

Тренировките за самоконтрол и медитативните практики намаляват влиянието на несъзнателните фактори, които мотивират човек да пуши, твърди Нора Волкова, директор на националния институт на САЩ за борба със злоупотребата на наркотични средства. Има ли смисъл да се съмняваме?

Ядрено-магнитният резонанс на мозъка на пушачите потвърждава слабата активност в областите, отговарящи за самоконтрола.

За да се провери как на тяхното поведение влияе медитацията, изследователите от Тексаския технологичен университет поканили 60 студенти-доброволци, които били убедени, че ги обучават да релаксират с цел подобряване на когнитивните функции и намаляване на нивото на стреса.

Изследването било с продължителност от 2 седмици, а общото време посветено на медитативните практики заело 5 часа и 30 минути.

Преди и след експеримента доброволците минали през скенер и заклетите пушачи, които пушели по 20 цигари дневно ги намалили до 10, без да изпитват никакъв дискомфорт.