Немитите ръце са не само нехигиенични, но също така са и изключителна опасност. От тях човек лесно може да се зарази с огромно количество инфекции, много от които водят до тежки последствия.

Миенето на ръцете е едно от основните правила, на които децата се учат още от пеленачета. И същевременно е от най-често пренебрегваното.

Със затоплянето на времето и на първите горещини много от нас започват да прекарват повече време навън – тичат, посещават летни веранди, излизат на пикник извън града.

Естествено, голяма част от храненията в такива условия се осъществя без предварителна обработка на ръцете. И в резултат човек лесно може да се зарази с тежки заболявания, изискващи продължително и трудно лечение. Какво можем да хванем така?

Опасният списък

Броят заболявания, които могат да се прихванат от простото забравяне да си измием навреме ръцете, е просто внушителен.

Сред тях са:

• Чревни инфекции;
• Хепатит А;
• Грип и прочие остри вирусни инфекции;
• Салмонелоза;
• Заразяване с паразити;

Температура по време на жегите

Летните настинки – това са цял комплекс от различни заболявания. И те не са по-малко опасни от зимните. Колкото и да е странно заразяването през топлото време на годината е дори по-лесно, отколкото в студеното.

Патогенни вируси много активно се размножават по обичайните за нас предмети – дръжките на вратите, копчетата на телефоните, на офисната техника и т.н.

И е достатъчно само един вирус да пробие имунния щит, за да бъдат последствията наистина трагични.

Да боледуваш от грип или някаква остра инфекция през лятото е много тежко. Високата телесна температура се понася много по-тежко, отколкото през зимата.

Освен това настинките влекат след себе си сериозни заболявания, сред които пневмонията, отит и дори менингит.

Но и разбира се, една от възможните патологии, е заразяването с паразити. Те действат в организма незабележимо, нарушавайки съществено неговата вътрешна дейност.

Симптомите обикновено са гадене, слабост, главоболие, проблеми с апетита, промени в цвета на кожата. В особено тежките случаи се развива чревна непроходимост, появява се и алергия.

Следователно заболявания, които могат да се прихванат от немити ръце са наистина сериозни. Но избягването на 99% от инфекциите е възможно само като се съблюдават елементарни правила за лична хигиена, а също и преди хранене ще бъдете защитени от сериозни неприятности със здравето.

Комфорт за микробите

Естествено най-чести са чревните инфекции. Те са огромно количество, но всяка от тях е изключително неприятна за човека. Особено активни са възбудителите през летните месеци, когато става горещо и за тях условията са подходящи.

Основни симптоми на такива заболявания са болките в корема, гадене и повръщане, разстройства на фецеса с различен характер, главоболие, повишаване на температурата. Такива състояния водят до обезводняване и съществено влошаване на имунитета.

Хепатит А е едно от сериозните заболявания, налагащи сложно лечение. И коварната инфекция човек може да прихване от недобре измити или мръсни ръце.

Инкубационният период е около 4-6 седмици. Заболяването започва с покачване на телесната температура до високи стойности.

След това към този симптом се присъединяват гадене и повръщане. Може да се прояви главоболие, апетит липсва. При палпация може да се установи, че черният дроб е с увеличени размери. Седмица след началото на заболяването се наблюдава пожълтяване на бялото на очите.