С нощни крампи или спазми от време на време се сблъсква всеки човек. Те могат да възникнат във всяка част на тялото – ръцете, стъпалата, бедрата, пръстите. Но най-често се засягат прасците.

Внезапният рязък мускулен спазъм събужда човек посред нощ, поради силна, понякога непоносима болка, която обикновено продължава няколко минути.

Тези болезнени явления могат да бъдат единични или чести, възникват при здрави и болни хора, при млади и стари. Какво най-често води до мускулни спазми през нощта и могат ли да се предотвратят?

Причини за идиопатични крампи на прасците

Мускулните спазми се разделят на идиопатични – самостоятелни, несвързани с някакви заболявания, и вторични – симптом са на определена болест.

Възникването на идиопатичните крампи на прасците през нощта може да бъде обусловено от най-различни причини:

• През нощта кръвообращението се забавя и вследствие на това се влошава снабдяването на мускулната тъкан с необходимите вещества и микроелементи. Недостигът на калий, калций и магнезий, а също и на витамин Д, е основна причина за крампи при хора в напреднала възраст и бременните жени, които обикновено страдат от техния дефицит.
• Прием на някои препарати при заболяванията на стомаха влошава усвояването на магнезий и калций, което също способства за възникването на мускулни спазми. Към същите резултати води и употребата на диуретици – пикочогонни средства, отмиващи калия от организма.
• Употребата на кафе и силни чайове, тютюнопушенето – също са фактори, способстващи за възникването на крампи нощем.
• Причината за нощните спазми понякога е и горещото време и други ситуации, когато организмът се обезводнява и губи калий.
• Крампите на прасците могат да вследствие на мускулна пренапрягане вечерта преди лягане. Особено това се отнася за случаите, когато прекомерното натоварване не е обичайно и нетренираните мускули не са в състояние да се отпуснат през нощта.

Болести, предизвикващи нощни крампи

Епизодичните крампи през нощта не са повод за безпокойство. И могат да се случат при определени обстоятелства при напълно здрави хора.

Но често повтарящите се и продължителни спазми изискват да се установи причината за тяхната поява. Ако се обърнете към лекар ще помогне да се установи, не са ли нощните крампи симптом на сериозни заболявания.

Такива крампи са вторични, и причина за тях могат да бъдат следните патологии:

• Венозна недостатъчност;
• Болести на щитовидната жлеза;
• Ревматизъм;
• Диабет;
• Плоскостъпие;
• Някои неврологични заболявания;
• Отравяне;

Нощни крампи – какво да правим?

За да облекчите внезапен болезнен спазъм, е необходимо да разтриете схваналия се мускул, като така ще възстановите кръвообращението в него.

След като поразтриете хванете стъпалото на схваналия се крак и го придърпайте към себе си, и дръжте стъпалото в това положение, докато мускулният спазъм не отмине.

Можете да разтриете втвърдилия се мускул, като повдигате стъпалата нагоре-надолу няколко пъти. След като мускулният спазъм отшуми, следва да сгреете болното място, като му сложите сгряващ мехлем, или пък компрес.

Мускулните спазми нощем могат да се предотвратят, като се установи причината за тяхната поява. Ако причина е определено заболяване, то за неговото лечение ще способства и за отстраняването на нощните мускулни спазми.

Ако пък спазмите възникнат като самостоятелно заболяване, то избавянето от тях ще е възможно, като обърнете внимание на следната препоръка:

• Приповдигнатият край на леглото, където са ви краката, способства за по-добро кръвообращение на прасците и препятства за възникването на спазми.