Може би причината, поради която толкова много хора днес имат проблеми със съня вече стана известна. Учени от университета на Станфорд установиха защо жителите на съвременните градове изпитват проблеми със съня.

Според тях всичко се дължи на уличното осветление.

Отдавна е известно, че нашият организъм реагира на денонощните изменения на осветеността. От тях зависи и правилното негово функциониране.

Ако през нощта е светло, нашият биологичен часовник се разстройва, съответно се нарушава и режимът на съня.
Изследването специалистите водели в продължение на 8 години.

През това време анкетирали на практика 16 хиляди души. Всички доброволци разказали на учените за режима си на сън, за неговото качество, за наличие на физически и психически отклонения.

Също изследователите взели предвид и нивото на осветеността по улиците нощем. В крайна сметка се установило, че хората живеят в градове с население минимум 500 хиляди души, били осветявани с от 3 до 6 пъти по-силно осветление, в сравнение с малките градове и провинции.

Именно уличното осветление нощем влияело на съня на участниците в изследването. Ако осветлението било силно, повечето от доброволците не успявали да се наспят – сънят им бил с продължителност по-малко от 6 часа за нощ.

Най-често те не били доволни от количеството или качеството на съня, като процентът на недоволните от градските мегаполиси бил 30 срещу 16 в малките населени места.

Освен това жителите на големите градове със силно нощно осветление се оплаквали от умора – 9% срещу 7% в малките населени места.

И те спели по-малко - 412 минути на нощ при слабо улично осветление срещу 402 минути при силно.

Ярката светлина била причина много от взелите участие в изследването да се събуждат нощем – 19% срещу 13%, освен това хората страдали от умора, сънливост и не можели адекватно да работят.

Като се имат предвид новите данни, специалистите настоятелно препоръчват на хората, които живеят в мегаполиси да слагат на прозорците в спалните си плътни щори, за да опазят съня и здравето си.

Също за да се предпазим от изкуственото осветление учените съветват да лягаме да спим по-рано. Желателно е от спалнята да премахнем всички светещи прибори и джаджи.

Следва да припомним, че по-рано стана известно, че изкуственото осветление не само предизвиква затлъстяване, но и влияе неблагоприятно на бременните жени.

Също така има данни, че осветлението нощем може да стане причина и за развитие на опасно заболяване, каквото е рака.

А, както повечето от нас са свикнали да си лягат късно през нощта, стоейки пред компютъра или гледайки телевизия, е ясно, че проблемът с вредата от изкуственото осветление е много по-сериозен, отколкото на пръв поглед изглежда.

Да, вярно е, че улиците на големите градове трябва да са осветени, за да не се притесняват хората да излизат вечер и всички си спомняме бедните години, когато общините нямаха средства, за да плащат електричеството на уличните лампи, но се оказва, че те са проблем за здравето на градското население.

И в този смисъл някои хора вече осъзнават предимствата на живота в малките населени места – там освен светлинно замърсяване няма и шумово такова, което също доказано вреди на здравето, макар и младите организми да не го усещат, именно това е причината повечето млади да бягат към градовете, и да напускат спокойните си родни места.