Важно и дори задължително условие за лечение на всякакъв вид алергии – това е отстраняването на контакти с алергии.

Всички хора, живеещи на Земята, се делят на 2 групи – на такива, които страдат от алергии към нещо и такива, които не са имали нещастието да сблъскат с този проблем.

За съжаление, поради подобряването на екологичната обстановка, към 2-та група всяка година се попълва от новобранци.

Но изследванията на СЗО показват, че най-разпространеният фактор, предизвикващ алергии при хората, живеещи в развитите държави /през последните години в тях състоянието на околната среда се подобрява, поради стриктното законодателство/ - това са битовите алергени и на първо място домашния прах.

И никакво дори най-правилното лечение няма да бъде ефективно, ако не бъдат взети мерки за отстраняване на контакта с алергените.

Често правилните и редовните мерки в тази насока не само позволяват значително да се намали обема на медикаментозното лечение, но и без такова човек напълно да се избави от симптомите на алергията.

Нека образно да се разходим из нашите домове и да се опитаме да разберем какво можем да направим, за да подобрим ситуацията в него в контекста на проблема „алергия“.

Акарите в домашния прах

Ако не знаете какво в дома ви предизвиква алергия /да предположим, че нямате котки и кучета/, то с голяма степен на сигурност може да се твърди, че заболяването може да се дължи на акарите в домашния прах.

Този микроскопичен паякообразен паразит обитава всеки дом и се храни с олющващия се епидермис.

Акарите не хапят, но частиците от техните и изпражнения могат да предизвикат алергия при предразположените към този вид заболявания хора.
Основните местообитания на акарите са меките мебели, възглавниците, матраците, одеялата.

Така например, старата възглавница може да се състои от 20-30% акари и техните изпражнения. За да се предпазите от тези невидими паразити, е необходимо да намалите броя на местата, където се натрупва прах, като почиствате обичайните му сборища:

• Заменете меката мебел с кожена, дървена или пластмасова.
• Съхранявайте вещите в шкафовете в пластмасови или полиетиленови пакети.
• Премахнете килимите, пътеките или животинските кожи от пода.
• Завесите е най-добре да бъдат заменени от щори.
• Книгите, различните статуетки и сувенири е необходимо да бъдат съхранявани в шкафове със стъклени врати.
• Не позволявайте на децата да вземат плюшените играчки в леглото си. Ако те имат една любима, я перете не по-рядко от веднъж седмично.

Дори ако направите само едно нещо от гореизброените, ще намалите концентрацията на акари в дома ви.

Алергия към домашни любимци

Много често срещан проблем, тъй като източник на алергия могат станат и слюнката, и урината и секретите от жлезите и космите на нашите четириноги приятели.

Особено опасни са животинските алергени за болните от бронхиална астма.

При това, дори и да сте решили да дадете любимото си животно на някого другиго, то неговите алергени могат още дълго – до 2 години, да ви напомнят за себе си. Какво да направите в този случай?

Първи вариант – радикален

• Дайте животното на друг човек;
• Направете обработка на помещенията и дрехите със специални средства, които бързо и ефективно ще отстранят алергените.
• Следва да посетите алерголог;
След отстраняване на алергена, ще се избавите от предизвиканите от него алергични реакции и най-вероятно ще забравите за проблема.