Женското либидо е загадъчно нещо, а понякога може и един ден да го има и друг да го няма. Но лекарите твърдят, че това е напълно естествено явление, което има редица причини.

По-долу са изброени 8 интересни факта, които „открехват завесата“ по този пикантен въпрос.

1. Мозъкът е най-сексуалният орган

Именно тук се появява искрата. Експертите твърдят, че в мозъка има 5 важни зони, които отговарят за сексуалното желание.
• „център за възнаграждение“ – т.нар. вентрален стриатум, и реагира, когато жената види някой, който предизвиква желание у нея.
• Размерът на амигдалата според учените пряко зависи от нивото на сексуалното желание.
• Хипоталамусът ни награждава с хормона на удоволствието, когато получаваме нещо желано, например страстна целувка.
• Кората на главния мозък, освен всичко останало, също отговаря за мислите за секса, а това на свой ред предизвиква верижна реакция, която води до образуване на полови хормони.
• Хипофизата стимулира яйчниците да синтезират естроген, а по време на бременността и кърменето отговаря за производството на пролактин, който понижава сексуалното желание.

2. Желанието се увеличава с възрастта

Неотдавнашно изследване на учените показва, че след 40 години репродуктивната функция на жените се понижава, а сексуалното желание, напротив става по-силно.

Изследователите предполагат – това е нещо като еволюционен трик, чиято цел е повишаване на шансовете за по-голямо потомство.

Обикновено през този период жената вече има постоянен партньор или съпруг, на който се доверява, и съответно не е толкова загрижена за контрацепцията. И всичко това гарантира по-добър секс в живота.

3. Лекарствените препарати влияят на сексуалното желание

Противозачатъчните таблетки понижават нивата на активния естроген и на тестостерон. Също някои андепресанти и препарати за регулиране на артериалното налягане могат неблагоприятно да се отразят на сексуалното желание.

4. „Чудо-таблетката“ за секса има своите рискове

През изминалата година беше одобрен първият в света секс-препарат за жени.

Но за разлика от своя аналог за мъжете – Виаграта, чиято цел е подобряване на кръвообращението в областта на половите органи, дамските таблетки предизвикват изменения в главния мозък.

Променя се баланса на невротрансмитерите – такива като серотонина и допамина, поради което се повишава сексуалните желания.

Но средството има редица съвсем не сексуални странични ефекти – гадене, световъртеж и сънливост. Например, за чаша вино по време на приема трябва да се забрави – препаратът е несъвместим с алкохола.

5. Стресът убива сексуалното желание

Сега е научно доказано, че жената, изпитваща стрес, има слаба реакция на еротичните сигнали. Това е свързано с увеличаване на синтеза на хормона кортизол.

Напрежението е един от най-силните дразнители и така влияе на възможността за съсредоточаване.

6. Йога увеличава либидото

Изследователите провели експеримент, в резултат на който установили, че 75% от жените, вземащи участие в анкета, след 12 седмици йога били по-удовлетворени от сексуалния живот.

7. Липсата на желание – повод да се потърси лекар

Ако няколко седмици липсва сексуално желание, е добре да се потърси лекарска помощ, възможно е това да е хормонално заболяване.

8. Афродизиаци – това не само скариди

Натуралните природни афродизиаци, способни благотворно да влияят на сексуалното желание, са много по-разнообразни, отколкото е прието да се смятат.

Ягодите и черните боровинки съдържат антиоксидант, който създава естествен ефект на Виаграта. Червеното вино – това е свързано с полифеноли, помагащи за подобряване на кръвообращението.