Що за заболявания са тези, които се предизвикват от замърсяване на околната среда?

Химическите вещества, изпаренията, алергените и другите вредни вещества винаги присъстват в околната среда, но понякога могат да станат причина за заболяване.

Възможно е вече да сте изпитвали безпричинно главоболие през почивните дни, или да се е появило гадене или обрив прехвърлянето в новия дом.

Такива симптоми могат да бъдат предизвикани от токсини, които се намират у дома, на работното място и на обществените места. Например:

• Главоболие може да се появи вследствие действието на въглеродния диоксид, който излиза от печка в неизправно състояние. По време на използването на камината може да се създаде обратна тяга, което също предизвиква главоболие. Отстраняването на неизправността ще ви отърве от главоболие.

• Строителни материали – изолационни материали, дървесно-талашитни плочи, лепила за подови настилки, могат да отделят формалдехид, който предизвиква гадене и обриви.

Също хартията, с която се покрива повърхността на сухата мазилка също създава благоприятни условия за развитие на плесени, контактът с които може да предизвика респираторни проблеми, симптоми на алергия, и да предизвика астматични пристъпи.

И вие, и лекарят ви може и да не се досетите за причините за вашето заболяване или е възможно да го объркате с други проблеми.

Вредното въздействие на околната среда може да стане причина за много медицински проблеми. Обективната оценка на средата, в която работите, живеете и прекарвате свободното си време, може да ви помогне да изясните причините за множество заболявания.

Причини

Краткият или продължителен контакт с вредни химикали, алергени, алергени, атмосферни замърсители и други токсини може да стане причина за заболяване.

Известно е, че химическите вещества, които се намират в цигарите, могат да предизвикат рак. Азбестът, изолационният материал, който се използва в старите сгради, може да стане причина за тумори на гръдния кош и на коремната област, рак на белите дробове и други заболявания.

Използването на печка на дърва или газов котлон с лоша вентилация може да доведе до заболявания на дихателните пътища.

Питейната вода от помпените станции в близост до земеделските стопанства и от кладенците у нас обикновено е замърсена пестициди и от отпадъците, които изхвърлят близките фабрики, и може да причини рак неврологични заболявания.

Вдишването на плесенни спори, които са в строителни материали, могат да предизвикат респираторни заболявания или да обострят астма. А контактът с някои химически вещества в работата може да стане причина за стерилност.

Симптоми

Зависят от причината за заболяването. Основните са главоболие, кашлица, умора, гадене. В някои случаи признаците на болестта не се проявяват дълги години, докато заболяването не прогресира.

От друга страна контактът може да предизвика остра алергична реакция, също както и този с домашните кърлежи – акарите.

Лекарите не могат да определят какво заболяване предизвикват токсините, докато симптомите не се появят на определено място в определено време.

За поставяне на точната диагноза обаче е необходим лекар. Например, ако наблюдавате симптомите, можете да забележите, че се чувствате вяли и пасивни в рамките на работната седмица, а не през почивните дни или ваканциите.

Симптомите могат да изчезнат веднага щом напуснете мястото, което предизвиква неприятните усещания, например неотдавна ремонтирана стая или офис. Но докато не обсъдите с лекаря всички проявления, той няма да може да изясни причината.