Проблемите с кожата на лицето почти винаги са резултат от неправилно хранене. Това е абсолютно сериозно. Това, с което се храните оказва изключително голямо въздействие върху това как изглеждате.

Световноизвестният специалист по грижа за кожата Нигма Талиб неотдавна написа бестселърът „Обърнете обратно процесите на стареене – революционна рецепта за млада кожа“.

Откъс от него беше наскоро публикуван в известно американско модно списание. В него се разказва как лекарят, отговарящ за красотата на холивудските кинозвезда, се бори с проблемите на стареещата кожа.

Талиб е убедена, че това, което ядем и пием, пряко се отразява на вида на нашето лице. Тя посочва, че при повечето жени се наблюдават еднакви колекции от симптоми – „млечно лице“, винено, захарно и хлебно.

В зоната на най-големия риск са челото, бузите, около очите и под брадичката. Ето и най-популярните проблеми:

Винено лице

Симптоми – изразени бръчки и зачервяване около очите, провиснали бузи, увеличени пори на кожата, суха, белеща се кожа, зачервяване на носа и бузите и дълбоки назолабиални гънки.

Обикновено тези симптоми започват да появяват тогава, когато вие започнете да пиете по няколко чаши вино седмично. Но проблемът не е само във виното, а изобщо във всички спиртни напитки.

Алкохолът обезводнява кожата, засяга черния дроб, а прекомерното количество захар, който съдържа, позволява бързо да се забрави за еластичността на кожата.

Как да се справите с проблема – направете почивка. Въздържайте се от всякакъв алкохол за 3 седмици. А след това се придържайте към правилото 80/20 – съгласявайте се на всяко 5-то предложение да пиете с колеги или приятели.

Захарно лице

Симптоми – бръчки по челото, увиснали клепачи, посърнал вид на лицето, болезнени пъпки по лицето, пигментни петна по кожата, сив или бял оттенък на кожата.
Няма нищо по-лесно от похапването на храни с високо съдържание на захар – осигуряват незабавно енергия и помагат на човек да се ободри.

Как да се справите с проблема – просто престанете да купувате захарни изделия, като млечни шоколади, вафли, торти, сладкиши, бонбони. Ако ви е трудно да прекратите изведнъж употребата на подобни храни, тогава започнете постепенно да намалявате тяхното количество.

Заменете вредната захар с полезна – наблегнете на сладките плодове и мед.

Млечно лице

Симптоми – подпухнали клепачи, торбички и тъмни кръгове под очите. Малки бели петънца и неравности под брадичката.
Прекалено продължителната работа в седнало положение води до това, че повечето хора в зряла възраст губят способност да смилат млечните продукти.

Това става причина за възпалителни процеси в организма. Като последствие от тях – вие забелязвате зачервявания, отоци и тъмни кръгове под очите.

Как да се справите с това?

Ако подозирате, че може би имате непоносимост към лактоза, напълно изключете от хранителния си режим млечните продукти за 3 седмици. Наблюдавайте измененията на лицето ви. Ако са видими, а освен това ставате все по-енергични, това означава, че е дошло време да прекратите напълно употребата на млечни продукти.

Хлебно лице

Симптоми – отпуснати зачервени бузи, тъмни пигментни петна по цялото лице и около брадичката.

Глутенът, съдържащ се в храните от бяло брашно, нанася силен удар по имунната система. На първо място се нарушава крехкият баланс на половите хормони. В резултат се появяват тъмни петна на лицето и започват проблеми с работата на репродуктивните органи.

Как да се справите? Ако смятате, че хлябът е проблем за вас, то тогава го изключете от хранителния режим за 3 седмици.