Какво е артрит?

Артритът има две основни форми. Първата се нарича - артроза и засяга 33% от хората на възраст над 45 години. Това е най-често срещаната форма на артрит. Болестта се причинява след износване на ставите, което пречи да се извършват свободни движения и води до болка и възпаление.

„Тази форма на артрит може да доведе до усложнения с напредване на възрастта“, казва Филип Конагхан, професор по медицина в мускулно-скелетната система на университета „Leeds“.

„Причината за това състояние може да се дължи на стари травми или да бъде резултат от работата или наднорменото тегло през годините, но при всички случаи причинява силна болка“

Ревматоидният артрит се появява, когато имунната система атакува клетките в съвместната лигавица, като причинява болка, скованост и подуване. С течение на времето съвместните компоненти се увреждат и състоянието се влошава. Около 400 000 души в Обединеното кралство са засегнати от това състояние, а случаите при жените са три пъти повече от тези при мъжете.

Лекарството е необходимо за контролиране на болезнените симптомите на артрита, също така може да предотврати по-нататъшни усложнения.

„Ако не се лекува ревматоидният артрит ставите могат да започнат да гният. Това разяждане на костите чрез сухожилията може да доведе до деформация или промяна във функциите на ставите,“ казва професор Конагхан.

Подаграта е друг общ вид артрит. Тя се причинява от натрупване на пикочната киселина в тялото. Това е едно от малкото видове заболявания, което може да бъде частично обработено като се промени диетата. Вашият лекар може да ви предпише диета, която да е бедна на пурини, които се съдържат в много храни.

„Подаграта е често срещана при хората, които прекаляват с алкохола, но може да бъде резултат от генетична наследственост“, казва професор Конагхан. „Хората, които страдат от подагра трябва да ограничат консумацията на алкохол, понеже съдържа пурини.“

Има много други форми на артрит, които варират от потенциално животозастрашаващия лупус на фибромиалгия, което причинява мускулна слабост.

Как можете да си помогнете сами?

Поддържайте здравословно тегло

След навършване на 40-годишна възраст голяма част от хората наддават с около един килограм годишно, а това тегло поставя допълнително натоварване върху ставите. Контролирането на килограмите е едно от най-важните проблеми в борбата срещу артрита.

„Здравословната диета е от жизненоважно значение, за да се облекчат симптомите на артрита,“ казва професор Конагхан.

Поддържането на мускулна сила е ключът към предотвратяването на артрит. Мускулната слабост допълнително влошава симптомите. Признаците, че мускулната сила е понижена може да се наблюдават когато: се избутвате от стола, помагате си със стълбищни парапети за подкрепа, борите се да отворите буркани и изпитвате трудност да се измъкнете от банята.

„Повечето хора отслабват с напредване на възрастта, когато се появяват ставните болки,“ казва професор Конагхан. „Причината се дължи на липсата на движение, което води до низходяща спирала.“

Винаги трябва да има някакъв вид упражнение, което сте в състояние да правите като ходене в плувен басейн. Ако мускулите на краката ви все още са силни, използвайте велоергометъра, за да изгорите калориите.

Лечение

Артрозата обикновено се лекува с упражнения, болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства. Ревматоидният артрит задължително изисква рецепта, за да се понижи възпалението и да се предотврати по-нататъшното увреждане на ставите, обикновено болест-модифициращи антиревматични лекарства като метотрексат.

Последните проучвания показват, че медните гривни не помагат за облекчаване на симптомите. Вероятно всяко подобрение е ефект от плацебо. Приемът на рибено масло е полезно за цялостното ви здраве и има доказателства, че може да облекчи симптомите на артрита.