В много хранителни продукти се съдържат вещества, негативно отразяващи се на състоянието на имунната система. В настоящата статия ще ви разкажем за 4 групи вещества, които могат да навредят на имунитета ви.

1. Инхибитори на ензими

Това са специфични вещества, които потискат активността на ензимите, ускоряващи усвояването на белтъците и на аминокиселините от хранителните продукти.

Доколкото белтъците и аминокиселините са основни структурни елементи за клетките на имунната система, то прекомерната консумация на храни с изобилие на инхибитори ензими може да навреди на имунитета.

Инхибитори на ензими в големи количества се съдържат в храни като грах, фасул, соя и други бобови култури. Следва да се отбележи, че тези вещества са устойчиви на нагряване.

Дори след 40 минути варене ензимите не се разрушават. Подобни вещества се съдържат и в кокошите яйца, но при нагряване се разрушават, поради тази причина термично обработените яйца не представляват заплаха за здравето.

2. Антивитамини

Веществата, разрушаващи витамините са открити неотдавна. Интересното е, че наред с витамините те присъстват в хранителните продукти.

Най-популярен от тези антивитамини е ензимът, разрушаващ витамин С – аскорбатоксидаза. Това вещество влиза в състава на много пресни плодове и зеленчуци, например в брюкселското зеле, краставиците, тиквичките и други.

Специалистите препоръчват да изяждаме нарязаните пресни зеленчуци по-бързо, тъй като в тях аскорбатоксидазата действа по-бързо, заради достъпа на кислород.

Известни антивитамини са също тиаминазата – ензим, разрушаващ витамин В1 и белтъкът авидин, свързващ в храносмилателния тракт витаминът биотин.

Поради изобилието от антивитамини в храните, организма не си набавя достатъчно витамини, които са му необходими за поддържане на оптимални съпротивителни сили.

3. Наситени мастни киселини

Сами по себе си наситените мастни киселини не са опасни за имунната система. Но вредят на сърдечно-съдовата система.

Както е известно, прекомерната употреба на храни, богати на наситени мастни киселини – свинско, говеждо, агнешко, способства за покачване нивата на лошия холестерол, който с времето се отлага по кръвоносните съдове.

Така се развива атеросклероза, която усложнява дейността на сърцето, на белите дробове и на имунната система.

Важно!

Редовният секс повишава имунитета, но само ако завърши с пълноценен оргазъм.

4. Деминерализиращи вещества

В хранителните продукти има вещества, които се свързват с минералите, не позволявайки на последните да се усвоят в червата.

Обикновено тези вещества се свързват с цинка, желязото, калция и магнезия, а също и с мангана. А това са ключови елементи необходими за нормалната дейност на имунната система.

Деминерализиращи вещества са:

• Полифенолите, съдържащи се в големи количества в чая и в кафето;
• Фитин, на който са богати зърнените, бобовите, картофите и ядките;
• Оксалова киселина, влизаща в състава на спанака, червено цвекло, лапада и в други зеленчуци.

Вероятно изложената по-горе информация ще ви обърка, защото се оказва, че на практика всички храни, които сте смятали за полезни и от които сте си въобразявали, че си набавяте хранителни вещества, всъщност съдържат антивитамини, които в значителна степен препятстват усвояването на полезните витамини и минерали от храните, които консумираме.

А и следва да се допълни, че почти всички изследвания за ползите от чая и кафето се провеждани само и единствено с полифенолите, които принципно са полезни, но пък от своя страна препятстват усвояването на минералите.

Но няма повод за безпокойство и тук важи правилото отровата е в дозата, затова трябва да внимаваме с количествата.