Положителните навици са способни да изцерят болен човек, а лошите могат да докарат до болничното легло и здравия. Как нашите навици могат да повлияят на здравословното състояние на гърба и на другите органи?

Ролята на навиците за здравето на човека

Навикът това е изработено до автоматизъм действие, които ние изпълняваме, без да се замислим.

Стига само да си представим как можем да повлияе на здравето ни с всяка изминала година изпълнявано действие, което е със строго положителен характер? А как влияе пагубното действие?

Гръбнакът е основната опора на цялото наше тяло. Благодарение неговия труд ние ходим, стоим, танцуваме, въплъщаваме в реалността всички тези действия, които възникват в главата ни.

Работи всеки ден, а от година на година и за нашето благо, но с какво му отговаряме ние? С цял куп лоши навици, и докато нашият гръб не помоли за помощ, като ни заболи, дори не се и замисляме как да поддържаме неговото здраве, да внедрим в живота си полезните за здравето на гръбнака навици.

Лоши навици за гръбнака и други причини за болки в гърба

Пълноценната реализация на възможностите на нашето тяло зависи пряко от начина на живот, който водим.

Начинът на живот е ежедневно поведение, състоящо се от множество детайли, навици, умения и стремежи на всеки човек правилно или неправилно да се разпорежда със собствения си потенциал, да разходва възможностите на своя организъм.

Натрупвайки лоши навици, ние съзнателно понижаваме своята работоспособност. За успешна борба е необходимо да я открием и обозначим. Лошите навици и другите фактори, които отрицателно влияят на здравето на гръбнака са:

• Заседналият начин на живот. Вследствие на недостатъчната подвижност мускулният корсет, който поддържа гръбнака отслабва. И продължителното седене може да предизвика прещипване на нерви, изкривяване на гръбнака – при неправилна стойка.
• Обусловените от напредването на възрастта изменения, свързани с намаляване на гъвкавината на гръбнака;
• Бременност – болките в гърба могат да се дължат на изместването на центъра на тежестта на тялото;
• Наднорменото тегло създава допълнително натоварване;
• Неправилното изпълнение на физическите упражнения, несъблюдаване на техники за безопасност
• Излишните физически натоварвания – вдигане на тежести, еднообразна физическа работа, например продължителното навеждане на една или друга страна, продължителен престой в неудобна поза.

Полезни навици за здравето на гърба и кръста

1. Навикът да се следи собственото тегло. Това е най-полезният навик за здравето на целия организъм, а също и за доброто настроение.
2. Да се прави физзарядка – особено полезни са упражненията за укрепване и разтягане на мускулите на гръбнака и на коремните мускули. Правете упражнения за развитие на гъвкавостта.
3. Своевременно се обръщайте към лекар. Не пренебрегвайте плановите профилактични прегледи. Съгласувайте с лекуващия лекар изпълнението на едни или други комплекси от упражнения.
4. Дръжте гърба изправен – във всяка ситуация, по всяко време го дръжте изправен.
5. Отнасяйте се отговорно към избора на мебели, спални принадлежности. Купете си удобен офисен стол, който идеално поддържа гръбнака ви.
6. Правете физзарядка след всеки 1 час работа в седнало положение. Ако нямате много възможност да се разгърнете в офиса пред очите на колегите поне се разпънете малко или е добре да усвоите техниката на скрития фитнес.
7. Когато вдигате тежести от пода или от земята, се старайте минимално да натоварвате гръбнака и да преразпределяте работата към мускулите на краката, но гърбът трябва да е в изправено положение.