За тази опасност, която ни дебне от морето, знаят почти всички, но по-скоро я подценяват, като смятат за мнима, но е съвсем реална – мъртво вълнение или както го наричат чужденците – рип.

За броени секунди може да отнесе къпещият се далеч в морето. Как може да се избегне това?

Смъртоносен капан

Мъртвото вълнение може да възникне както морето, така и в океана, и в нашето море обикновено се случва в началото на август, когато е пикът на летния сезон, и по курортите има най-голям наплив от хора.

Разбира се, и през пролетта и есента се формират мъртви вълнения, но съвсем е разбираемо защо те не представляват интерес.

Мъртвото вълнение се случва там, където никой не го очаква – до брега. Човек плува във водата, наслаждавайки се на слънцето и и на солените пръски, когато изведнъж нещо започва да го носи навътре в морето.

Къпещият се е обхванат от паника – опитва се да плува към брега, но не се доближава към него с нито сантиметър. Гребе още по-усърдно, но напразно – неведомата сила го дърпа в друга посока.

След няколко минути борба силите напускат дори и най-опитните плувци. Спасителите казват, че повечето от нещастните случаи във водата са свързани с попадането в такива течения.

Риповете се появяват и стихийно – там, където никой не ги очаква. Формират се, когато на плиткото, тоест близо до брега, натрупалите се големи водни маси от вълните започват да се връщат обратно, не по протежението на цялата плажна ивица, а по тясно корито, подобно на река.

Това и т.нар. мъртво вълнение.

То винаги е насочено в посока навътре в морето. Колкото по-широко е това своеобразно корито, толкова по-голяма е скоростта на потока, а ширината му може да е различна – от 2-3 метра до 20 и дори повече. И може да погълне дори и много тежък човек, а какво остава за дете.

Гледайте внимателно!

За щастие, в повечето случаи може да се определи къде има мъртво вълнение. Неслучайно го наричат и разкъсващо се течение. Неслучайно го наричат разривно, по линията на прибоя се вижда нещо като разкъсване. Ето и неговите признаци:

• Там, където вълните се разбиват на брега, образувайки еднаква пяна, но пък малко встрани вълни изобщо няма – само ивица вода, много къпещи се отиват именно там, тъй като морето според тях е по-спокойно. Но това спокойствие е само привидно.

• Друга картина – на едно място перпендикулярно на брега от вълните се образува нещо като буйна река, пенлива е, образуват се мехурчета, в нея плуват водорасли – и плуват не към брега, а обратно – навътре към морето.

• Море с еднороден цвят, например тюркоазено или пък, както е Черно, в тъмно сините тонове, и ивица, която е с различен цвят.

Без паника

Ако все пак не успеете да избегнете мъртвото течение и то започне да ви носи към морето? В такава ситуация най-важното е да не изпадате в паника и да не губите самообладание. От него можете да се измъкнете като:

• Максимално пестите сили – не е нужно да се борите с течението и да се опитвате да плувате към брега, това е напълно безполезно.

Напротив, отпуснете се максимално – реката сама ще ви носи. Не се плашете – няма да започне да ви тегли към дъното, това е повърхностно течение, и няма да ви отдалечи много, след 100-150 метра трябва да спре.