Ако постоянно не успявате с нищо, включително и в работата, то тогава можете да се поздравите, вие сте оптимист.
Откриха научното обяснение на неточността.

Всеки има приятел или колега, който постоянно закъснява. И в това няма нищо обидно. Той не се мотае специално някъде, за да започнете да се дразните, просто натурата му е такава.

Някои хората усещат времето с краищата на пръстите си, умеят буквално да се разпореждат с него, а при този приятел изобщо не се получава. Клинична неточност.

Различните народи и култури възприемат по различен начин закъснението. Но в съвременния европейски свят неточността се смята за нещо твърде грубо, неприятно, признак на невъзпитаност и непрофесионализъм.

Бихме могли да се ядосваме на хората, които не си гледат часовниците, ако не беше последното изследване.

Признак на успех

Оказва се, че закъснението не е признак на неуважение. Или проявление на мързела.
Това само означава, че на човек му се налага да решава твърде много проблеми и работи едновременно.

Именно, изпълнението на множество задачи едновременно ни кара да губим представа за времето.

Разбира се, някои изследвания поставят под съмнение ефективността на този начин на работа. Но успешните хора действително могат да вършат по няколко неща едновременно. И са заети в няколко сфери.

Да вземем за пример Аштън Катчър. Той е едновременно актьор – изиграл ролята на Стив Джобс във филма „Джобс:

Империята на съблазна“, водещ, продуцент, предприемач, работи като инженер-разработчик в компютърната компания Леново, и същевременно успява да инвестира в нови технологии и стартиращи компании.

И да – казват, че неговите приятели са недоволни, че често закъснява.

Закъсняват оптимистите

Ако постоянно не успявате в нищо, включително и в работата, тогава можете да се самопоздравите като оптимист. Не, не сме се объркали.

Ако не успявате нищо през целия ден, и през цялото време, това означава, че го смятате за нормално. Отклонявате се от графика по една проста причина – мислите си, че имате много повече време, отколкото имате всъщност.

Като позитивното мислене е личностна черта, която като цяло прави хората по-успешни в живота. Изследванията, проведени сред продавачи, показват, че оптимистите сключват с 88% повече успешни сделки, отколкото техните колеги.

И още – оптимизмът, същата черта на характера е тази, заради която някои хора закъсняват, е причина за по-голяма продължителност на живота.

Ако живеете живота си с позитивна настройка, към всичко се отнасяте с лекота, то нервната ви система е в ред, и стресът не е толкова страшен за здравето на сърцето. Това неведнъж е потвърждавано от лекари – и не само.

Понякога – възможно

Още през 50-те години на миналия век психолозите започват условно да подразделят хората на 2 типа. Тип А – амбициозни, нервни и тип В – отпуснати, творчески натури. Неточните хора се отнасят към втората група, тоест са от тип В.

Изследванията показват, че тези 2 личностни типа по различен начин възприемат времето.

Експериментаторите разпределили в 2 групи хора с условен темперамент А и такива с В, пуснали им секундомер, и след това ги попитали, колко време според тях е минало.

Хората от първата група, средно пресметнали, че са изминали 58 секунди. А от категория В – не по-малко от 77 секунди.
Заключението е, че вие не сте виновни, че закъснявате.

Просто не възприемате времето така, както вашите раздразнителни приятели.