Говорейки за стафилококи, лекарите най-често имат предвид златистият, тъй като именно той е виновник за повече от 90% от инфекциите, предизвикани от тази група бактерии.

Но още вид условно-патогенен микроб, също е способен да предизвика заболяване.

Симптоми на епидермален стафилокок

Този микроб се локализира на кожата, от което и получава своето название „епидермален“. Също често се среща и по лигавиците – в носа, в гърлото, в устната кухина.

В тези места епидермалният стафилокок се установява практически у всеки човек и много рядко предизвиква каквито и да е заболявания. Ако инфекция все пак се развие, то проявленията ѝ ще бъдат следните:

• Гнойници;
• Зачервяване на кожата;
• Белене;
• Язви;

Много често така се проявява стафилококът при деца – по бузите се появява зачервяване и лющещи се участъци от кожата, които често се проявяват като алергия.

Въпреки че епидермалният стафилокок често се намира на повърхността на кожата и лигавиците, той може да попадне и вътре в организма.

Именно там бактерията крие най-голяма опасност. При инфекция в червата или други органи възникват следните симптоми:

• Общо влошаване на състоянието – слабост, умора, пребледняване;
• Повишаване на температурата;
• Разстройство на изпражненията, във фецеса се установява слуз и дори гной;
• Гадене, повръщане;

Следва да се отбележи, че признаците на епидермална стафилококова инфекция не са специфични, а и такава се развива изключително рядко.

Затова при такива заболявания задължително трябва да се правят изследвания и точно да се определи причинителят. В противен случай фалшивата диагноза може да стане причина за усложнения.

Епидермален стафилокок при възрастни

Тази бактерия се отнася към условно-патогенната микрофлора и в повечето случаи не се активира. Но при хората с отслабен имунитет може да предизвика указаните симптоми.

Освен това при пациентите с имунен дефицит микробът става причина за обширен възпалителен процес, който може да доведе до смърт.

И все пак в повечето случаи епидермалният стафилокок причинява неудобства по време на хирургични интервенции.

Това се дължи на факта, че доста лесно се пренася по въздуха и може да инфектира открити рани. Понякога попада по време на операцията. Особено това се отнася до протезирането – поставяне на сърдечни клапани, стави, шунтове и друго.

Бактерията се въвежда от самата протеза и по-късно предизвиква възпалителен процес от локален характер. Най-често такъв стафилокок при възрастните предизвиква повишаване на температурата и болестите на конкретно място.

На болния се назначава курс с антибиотици, в тежки случаи протезата се премахва.

Епидермалният стафилокок е честа причина за натрупване на гной около катетрите. В този случай лечението се свежда до заменя на инфектирания катетър с друг.

След отстраняване на причината имунната система сама се справя с огнището на заразяване, и курс антибиотици не е необходим, просто раната се обработва.

Още едно проявление на стафилокок при възрастни е инфектиране на утетера, което най-често се открива при жени. Заболяването се пренася достатъчно тежко – повишава се температурата, появяват се гнойни обриви.

Лечението задължително включва антибиотици.

Епидермален стафилокок при деца

Доколкото детският организъм е с по-слаб имунитет и едва се запознава с бактериите, условно-патогенната микрофлора именно при децата най-често предизвиква заболяване.

Епидермалният стафилокок при деца може да се активизира още в първите дни от живота. Проявява се на кожата – най-често на лицето, гънките и около дупето.