Нищо не разваля хубавото пътешествие с кола, като неприятното гадене, което се появява обикновено, когато преминаване през множество остри завои и постоянни промени в надморската височина.

Това обаче не означава, че сме луди, а това гадене всъщност означава, че мозъкът функционира съвсем правилно.

Последните изследвания показват, че автомобилното гадене може да е в резултат на реакцията на мозъка, който си мисли, че сме станали жертва на внезапно отравяне.

Не, спътникът ви в колата не е слага нищо в кафето ви. Учените предполагат, че когато пътуваме с кола, мозъкът постоянно получава противоречиви сигнали от средата, която ни заобикаля и по-точно за местоположението на тялото.

И всички ние знаем, че повръщането е най-лесният начин тялото да се отърве от всякакви невротоксини и отрови.

И защо все пак мозъкът така се обърква?

Експертите смятат, че автомобилното неразположение, или каквото и да е състояние подобно на морската болест, се дължи на факта, че хората от скоро започват да пътуват с автобуси, коли, и кораби, и лодки и мозъкът все още не се е адаптирал напълно.

Независимо от факта, че пътуваме в движеща се кола, автобус или кораб, по-голяма част от нашите сетива все още ни казват, че тялото ни е стационарно положение, и разбира се, това е така, когато сме седнали на седалка.

Същевременно мозъкът знае, че мозъкът знае, че се движим напред с определена скорост, защото сензорите за баланс във вътрешното ухо, в частност вестибуларният апарат, отчита това движение.

Течността в тази система се движи, което показва, че се движим, но всъщност сме седнали и стоим неподвижно. И мозъкът получава доста разнородна информация – от една страна, че сме седнали и стоим неподвижно, а от друга, че се движим.

Работа е на таламуса да сглоби тази информация и да разбере какво наистина се случва, но често стига до заключението, че сме отровени, поради което понякога ни се налага да отбием от пътя и да повърнем.

Веднага след като мозъкът се обърка от нещо подобно, сякаш казва, че не знае какво да прави, и затова просто предизвиква появата на симптоми на заболяване, за всеки случай, като предпазна мярка. И като резултат ние развиваме морска болест морска болест, защото мозъкът е притеснен, че сме отровени.

Гледането през прозореца действително може да помогне, защото това успокоява, че наистина се движим и всичко е наред. Четенето на книга или карта често прави нещата още по-сложни, защото убеждава мозъка, че наистина не се движим.

Шофьорът също е в привилегировано положение, защото на мозъка са на разположение много повече нагледни доказателства, че сме наистина в движение. И допълнителният бонус е, че водачът на автомобила е този, който контролира това движение.

Учените обаче не са сигурни защо морската болест засяга само някои от нас, а други не, и защо една част от хората израстват тази болест, при други обаче това не се случва. Възможно е еволюционният жребий да е определил точно те да са късметлиите.

Същевременно учените продължават да търсят лек за болестта, която е развалила много семейни почивки.

Въз основа на това, което знаем досега е, че слушането на любима мозъка може да помогне за известно време, както и хапването на лека храна, съдържаща повече белтъци, които успокояват стомаха.