Болката е съставна част от защитната система на организма. Това е сигнал за тревога, който подава тялото при установяване на опасност при рани, болести, претоварване, нарушена функция на организма.

Тялото по този начин привлича вниманието ни към възникналата аномалия и подбужда към действия по нейното отстраняване.

Но какви трябва да бъдат тези действия, за да се победи болката и същевременно да не се навреди на здравите органи или да не се пропусне развитието на сериозно заболяване? Ще се опитаме да разберем.

Симптоми на болки, изискващи спешна медицинска помощ

Болката – това е страдание, което подбужда човек по-скоро да се отърве от нея. И самолечението при възникване на болка е широко разпространено явление.

Но специалистите говорят за рисковете, съпътстващи такова лечение, и формулират основните предупреждения, които помагат за тяхното избягване.

Свеждат се до спазването на следните правила:

• Необходимо е да се обръща внимание на характера на болката и на нейната интензивност. Внезапната и много силната болка във всяка част на тялото може да бъде симптом на неотложни състояния, изискващи спешна медицинска помощ.
• Внимателно следва да се отнася към болките в гръдната област, лопатките и раменете. Те могат да бъдат симптом на инфаркт.
• Спешната медицинска помощ е необходима при главоболие, съпровождащо се с внезапно нарушение на говора, зрението, движенията, с припадък, повръщане;
• Болката, възникваща редовно на едно и също място, особено ако се съпровожда с такива симптоми като висока температура, подуване, обща слабост, също изисква установяването на диагноза и назначаване на специално лечение.
• Консултация със специалист е необходима при упорита, продължаваща няколко дни болка, която не може да се отстрани с помощта на лекарства. Особено ако се усилва или ви безпокои през нощта. Това може да свидетелства за развитие на сериозно заболяване.
• Зъбобол, дори ако болката може да се парира самостоятелно, предполага спешно обръщане към зъболекар с цел избягване на по-сложно и скъпо лечение.

Принципи на самостоятелното лечение на болката

При съблюдаване на посочените по-горе правила за лечение на болката, то може да се проведе самостоятелно. Това се отнася преди всичко за обичайните епизодични симптоми, с които конкретният човек неведнъж се е срещал.

Най-често това са главоболието и болките в ставите, болезнения цикъл, чревните спазми.

За самостоятелно използване специалистите препоръчват следните препарати и групи лекарствени средства:

• Парацетамолът заема първо място в лечението на повечето видове болки, които не изискват медицинска помощ. Това се обяснява с наличието на неголям брой противопоказания и възможни странични ефекти.

Препаратът може да се приема по време на бременност и кърмене.

Парацетамолът е ефективен при лечение на главоболие, зъбобол, менструални болки. Но не е ефективен при мигрена. Противопоказанията за прием на парацетамол са алергията към препарата и тежки заболявания на черния дроб.

• Нестероидни противовъзпалителни също са разрешени за самостоятелно лечение на болка. Представляват голяма група лекарствени средства, най-популярни от които са аспирина, ибупрофена и диклофенака.

Прием се препоръчва на кратки курсове – не повече от 5 дни. Препаратите от тази група са ефективни при невралгия, главоболие и ставни болки.

Противопоказания за тяхното използване са алергия към аспирин или други нестероидни противовъзпалителни, язва на стомаха и на 12-пръстника, сериозни патологии на сърцето, на черния дроб, трети триместър на бременността, кърмене.

• Дротаверин или популярен като Но-шпа отнася се към групата на спазмолитичните средства – медикаментите, които отстраняват спазмите на гладката мускулатура.