Според учените колбасите и веяното месо водят до мании.

Нитритната сол в месото може да доведе до маниакални пристъпи.

Първо, този ефект бива забелязан при хората, след това се потвърждава и върху мишки.

Механизмът на влияние на солта върху психичното състояние досега не е напълно изяснен, но изследователите свързват случващото с изменения в състава на чревната микрофлора.

Колбасите, надениците и веяното месо предизвикват маниакални пристъпи

Сред най-честите симптоми са психическа и двигателна възбуда, повишено настроение или еуфория и безсъние.

Учени от университета Джон Хопкинс анализирали повече от 1000 случаи на хиперактивност, безсъние, еуфория при хора с психични разстройства и без тях.

Оказва се, че сблъскали се с тези състояния средно 3 пъти често ядат бекон, колбаси и други месни продукти.

При приготвянето им се използва нитритна сол – смес от трапезна сол с малко количество натриев нитрит.

Нитритната сол се използва за съхранение на доста големи парчета месо в марина, или посипани със суха сол, а също и при производство на колбаси и наденици.

Подобно съхранение е необходимо не само за да се осоли месото отвътре, но също и да стане по-вкусно. Нитритът удължава срока на съхранение на месните продукти.

Осоленото с нитритна сол след приготвяне запазва своя розов или червен цвят. Причината е, че нитритът свързва миоглобина и не се разпада под действието на температурата.

Нитритът е по-добър консервант от обикновената сол

Ефективен е срещу редица патогенни бактерии.

И най-важното потиска развитието на ботулина, който при попадане в организма предизвиква ботулизъм.

Първо учените се интересували дали инфекциите влияят на състоянието на психиката, с които може да бъде заразено месото.

Но вниманието на изследователите привлекли пристъпите на мания, които невинаги могат да се обяснят с психични разстройства.

За мания са характерни еуфорията, повдигане на настроението, което продължава с месеци и се сменя с депресивен епизод.

Това състояние е характерно също и за шизоафективното разстройство.

Маниите водят до рисково поведение, влияят на мисленето и страдащите от тях е възможно да се озоват в болница.

Оказва се, че хората с мании 3-3.5 пъти по-често си похапвали месни продукти, които съдържат нитритна сол.

За установяване на факта, че проблемът е именно в солта, а не в други съставки, помагат експерименти върху мишки.

В рамките на експеримент половината от мишките получавали суха храна, останалите освен нея получавали и парченце веяно говеждо с нитритна сол.

Спрямо размерите на човешкото тяло, мишките похапвали количество месо, което се равнява на 1 наденица.

Само след 2 седмици при мишките, на които давали говеждо, се развили симптоми на хиперактивност и безсъние.

Впоследствие изследователите използвали проби от говеждо, приготвено без нитритна сол.

Мишките, на които давали такова месо, се държали по същия начин, както и тези от контролната група.

Но когато изследователите започнали да им дават месо с нитритна сол, при тях се развивали същите нарушения на поведението и съня, както и в първата група.

Учените направили още една проверка – сега мишките получавали обикновена храна и такава с нитритна сол.

И резултатът отново се повторил.

При постъпване на нитритна сол в организма при мишките се развивали същите симптоми, както и при хората от ядене на колбаси и наденици с такава сол.