По искане на Европейската комисия на Европейската агенция по безопасност на храните / EFSA/ и на нейното подразделение Експертният комитет по диетични продукти, хранене и алергии беше възложено изготвянето на научно становище относно безопасността на кофеина.

В него също трябваше да бъдат разгледани възможните взаимодействия между кофеина и другите най-използвани съставки в така наречените „енергийни напитки“ – алкохол, синефрин като физическите упражнения също следваше да бъдат включени в становището.

Кофеинът е алкалоид, който се съдържа в различни растения и техните плодове, като например в кафето и в какаото на зърна, чаени листа, плодове на гуарана и ядките кола и е употребяван от човека от дълбока древност.

Добавя се към различни храни като например към тестените изделия, сладоледите, дъвчащите бонбони и към напитките от типа кока кола.

Кофеинът също е съставка на така наречените „енергийни напитки“ и този алкалоид присъства в комбинация със синефрин в редица хранителни добавки, които се предлагат за отслабване и за подобряване на спортните резултати. Някои лекарства и козметика също съдържат кофеин.

„Енергийните напитки“ най-често съдържат комбинация от кофеин, таурин, d-глюкороно-γ-лактон и други съставки. Синефринът е биогенен амин от химичната група на фенилетанол амините/ фенилпропанол амините.

Протоалкалоидът синефрин - р-синефрин, се съдържа естествено в горчивите портокали /Citrus aurantium L./ и в други цитрусови плодове. Наличието на р-синефрин или m-синефрин в хранителни добавки, съдържащи екстракт от горчиви портокали, е показател за фалшификация.

Препоръчителни единични дози кофеин за хора в зряла възраст

Единични дози кофеин до 200 мг – около 3 мг/кг при телесно тегло от 70 кг, от всякакви източници не излага на риск здравето на хората в зряла възраст.

Същото количество кофеин не поражда опасения относно неговата безопасност, ако се приема по-малко от 2 часа преди интензивно физическо натоварвания при нормални условия на околната среда.

Европейската агенция по безопасност на храните определя безопасен праг за кофеинов прием от 400 мг дневно от всички източници за здрави хора в зряла възраст, като надвишаването на тази доза може да бъде изложи на риск здравето на човека.

От FDA също е установен праг от 400 мг за безопасен прием на този алкалоид от всички източници.

Няма налични проучвания за ефектите от този алкалоид върху бременни жени и за хора в средна и напреднала възраст при извършването от тях на интензивна физическа работа или упражнения.

Единични дози от 100 мг – около 1.4 мг/кг при телесно тегло от 70 кг могат да увеличат времето за заспиване и да намалят продължителността на съня, особено ако се приемат непосредствено преди лягане.

Препоръчителни дози за бременни жени

Прием на кофеин от всички до 200 мг, тоест 2 пъти по-малко, отколкото за здравите хора в зряла възраст, през целия ден в период на бременност не водят до опасения за безопасността на плода.

Това заключение се основава на данните от текущи кохортни проучвания, показващи положителна връзка между кофеиновия прием по време на бременност и риска от неблагоприятни последици за плода при раждането, свързани с теглото – тоест забавяне на растежа на плода, малък за гестационната си възраст.

В анализираните проучвания, приносът на енергийните напитки в общия кофеинов прием е бил незначителен – около 2%.

Следва да припомним, че учени от Тексаския университет считат, че кафето предпазва от импотентност. А според изследователите от Имперския колеж на Лондон успяха да докажат, че тази напитка предпазва от рак на ендометриума.