Резултатът трябва да се чака дълго, но в повечето случаи си струва.

Съществува ли ваксина срещу алергии

И да, и не. Възможно е да се проведе профилактично лечение – алерген-специфична имунна терапия, и да се избавим от алергиите за дълго.

Това е единственият метод, който въздейства на причината на заболяването – с негова помощ се възстановява правилното функциониране на имунната система.

Не е правилно да се казва ваксина срещу алергия, защото механизмът на действие е съвсем различен. Освен това ваксинация се прави един или няколко пъти, а за имунотерапията е необходимо доста повече време.

При алерген-специфичната имунна терапия (АСИТ) човек редовно си набавя известно количество алергени на инжекции, таблетки или капки.

Дозата се избира така, че да е достатъчна за тренировки на имунната система, но е малко, за да провокира пълноценна алергична реакция.

Постепенно количеството алерген се увеличава, и в крайна сметка организмът привиква да не реагира толкова бурно.

За кого е подходяща специфичната имунна терапия

Подходяща е, ако:

  • Лекарствата почти не помагат за контролиране на симптомите;
  • Искате да престанете да живеете на хапчета, защото ги пиете постоянно;
  • Необходимо е постоянно да приемаме други медикаменти, които заедно със средствата срещу алергии, предизвикват странични ефекти.

При какви видове алергии помага специфичната имунна терапия

За съжаление, не е спасение срещу хранителните алергии. За сметка на това може да се проведе при други видове прекомерни реакции на имунитета.

  • Сезонна алергия – ако алергията се появява примерно по едно и също време на годината, то тогава е по-вероятно да реагирате на прашеца на дърветата и на плевелите.
  • Алергия към домашни провокатори – ако симптомите са през цялата година, то може провокатори да са акари, плесен, пърхот на домашни любимци, отпадъчни продукти от хлебарки.
  • Алергия към насекоми – обикновено това са оси, пчели и стършели.

У нас специфична имунотерапия се назначава основно при реакции към прашец и акари. При алергии към ухапвания от членестоноги, сред които пчели, оси, се предписва само на хора, които получават анафилактични шокове, тоест по жизнени показания.

Кога може да се започне специфична имунотерапия

Лечението се назначава, след като с помощта на изследвания се установи на какво именно реагира организма и точно това ли е алергия.

За целогодишна алергия лечението може да започне във всеки един момент, а при реакции към прашеца – няколко месеца преди сезона на цъфтежа, в зависимост от конкретното растение.

Не трябва да започваме имунотерапия по време на бременност, също не се препоръчва и за деца до 5 години.

Как се провежда имунотерапия при алергии

Имунотерапията може да се прилага под формата на таблетки, инжекции или капки. Най-често се прилагат инжекции, това се нарича подкожна имунотерапия.

Алергените на таблетки или капки се абсорбират в кръвта от устата. Тази форма се нарича субвагинална, тоест препаратът се прилага под езика.

Колко дълго се провежда имунотерапия при алергии

Лечението е с продължителност от 3 до 5 години и се състои от 2 етапа.

Фаза на нарастване

Според препоръките на Австралийската асоциация по алергология и имунология тя отнема от 3 до 6 месеца. Същевременно е необходимо да се правят инжекции по 1-3 пъти седмично или ежедневно да се приемат таблетки или капки. Дозата алерген се увеличава с всеки прием.

Поддържаща терапия

Продължава от 3 до 5 години. Капките и таблетките с една и съща доза е необходимо да се приемат ежедневно. Инжекции се бият от 1 път седмично до 1 пъти в месеца.

Какви резултати могат да се очакват от имунотерапията

След лечение симптомите изчезват за от 5 до 10 години, след това алергията може да се върне.

След 3-5-годишен курс имунна терапия може да се постигне дългосрочна ремисия. Ефектът се запазва в продължение на много години след края на лечението в случай на IgE зависими алергични реакции.

Затова е от изключителна важност предварително да се проведе грамотно изследване на самата алергия.

Какви са възможните странични ефекти

При повечето хора няма особени проблеми, но доколкото препаратите съдържат провокатори, то може да възникне реакция:

  • Местна, системна или крайно проявление, анафилаксия.