Изследване неотдавна публикувано в Journal of Obesity показва, че ежедневното измерване на теглото на  тяло и въвеждане на ежедневен график с отбелязване на прогреса, който се постига с промяната на начина на живот, състоящ се в понижаване на телесната маса и на хранителния режим и което е не по-малко важно, този метод позволява продължително време да се задържи постигнатият резултат.

По причини, които авторите не успяват да обяснят, този метод е по-ефективен за мъже, отколкото за жени.

„Всичко, което ще ви е необходимо е кантар и електронна таблица на Ексел или дори лист хартия“ – обяснява един от съавторите на изследването, Дейвид Левицки, професор по диетология и психология в Корнелския университет, град Итака, щата Ню Йорк.

Специалистът в областта на храненето и психологията пояснява, че ежедневното измерване на теглото ни научи да разбираме взаимовръзката между потреблението на висококалорични продукти и покачването на телесната маса и затова ни въздейства дисциплиниращо.

В това двугодишно изследване участниците, които свалили килограми през първата година, успели да ги запазят и през втората.

Този резултат е много важен, тъй като според множество изследвания, около 40% от телесната маса, свалена по време на диета, бива възвърната в рамките на 1 година, а през следващите 5 години често телесната маса отново се възвръща към първоначалното ниво.

В своето изследване, професор Левицки и неговият колега Сarly Pacanowski, кандидат на науките в областта на диетологията, рандомизирали /рандомизиране означава разбъркване на случаен принцип или случайно съотнасяне на хора към определена група/ 162-ма пациенти с наднормено тегло на 2 групи – изследвана /групата на вмешателството/ и контролна.

Всички участници в изследването преминали през стартова образователна програма, където научили за научно-обоснованите стратегии за отслабване, включително и за методиката на контрол на теглото с помощта на подбор на собствен метод за отслабване – с цел създаване на някои неголеми изменения.

Към предложените леки изменения се отнасяли отказът от десерт няколко пъти седмично, използване на хранителни заместители на храна вместо хранене 3 пъти седмично и избягване на прием на храна между основните хранения през по-голямата част от времето.

След това членовете на контролната група получили инструкции и оборудване за ежедневен самоконтрол. Били им дадени типови везни и инструктирани да се теглят ежедневно, веднага след събуждане, а също и да отбелязват своето тегло в график, специално създадено от автори.

На участниците, от групата, спрямо които била прилагана тази условно казано терапия, им била поставена цел да свалят 1% от телесното си тегло по всякакви методи, които на тях им се струват за предпочитане и удобни.

Това означавало, че тези хора трябвало дневно да употребяват 150 калории по малко, отколкото обикновено, в рамките на 2 седмици.

След като участниците успели да се избавят от този 1% от телесната си маса и задържали този резултат за 10 дни – авторите на изследването им поставили нова цел, да отслабнат с още 1%.

По този начин за първата година участниците били длъжни да отслабнат с още 10% от началната си телесна маса.

Професор Левицки отбелязва, че всеки участник разработвал свой собствен начин за постигане на поставената му цел – известно намаляване на порцията на храната, преустановяване на приема на храна между основните хранения, пропускане на хранене и т.н.