Силното главоболие, нарушението на зрението и на чувствителността – всичко това са симптоми на пристъп на мигрена. А също с такива проявления – започва и инсултът.

Как да различите пристъпът на главоболие от острото нарушения на мозъчното кръвообращение? И възможно ли е едното да премине в другото?

Стечение на обстоятелствата

Проблемът с взаимовръзката на двете сериозни неврологични заболявания – мигрена и инсулт ангажира вниманието на учените от цял свят.

Изводите на медиците са следните – само в малка част от случаите пристъпът на мигрена може да се усложни до инсулт.

Същевременно за толкова неблагоприятно развитие на събитията се изисква съчетание на няколко неблагоприятни обстоятелства. Вероятността от инсулт се повишава при:

• Мигрена с аура – краткотрайни, често едностранни нарушения на чувствителността, в областта на лицето, ръцете и краката, на зрението, речеви разстройства и движения. Те могат да възникнат известно време преди началото на пристъпа. В някакъв момент при развитие на мигренна аура в капилярите на главния мозък кръвообращението намалява, което в редки случаи е възможно да предизвика инсулт.
• Предразположеност към развитие на тромби – особено голяма е тази вероятност при пушачи – с цели 3 пъти, никотинът сгъстява кръвта;
• Прием на хормонални контрацептиви – в този случай вероятността да настъпи остро нарушение на мозъчното кръвообращение се увеличава вече с 4 пъти. Колкото по-голямо е количеството на хормона естроген в таблетките, толкова по-висок е рискът от усложнения.

В пика на страданията

На много пациенти с мигрена им се струва, че рискът от инсулт пряко зависи от силата на болезнените усещания. Всъщност това не е така. Мигренозен инсулт не се развива в пристъп на болка.

Разрив на кръвоносен съд се случва при хеморагичен инсулт, характеризиращ се с кръвоизлив в мозъка. Но мигренозният инсулт има друга природа – исхемична, когато кръвта не достига до една или друга част на мозъка.

Но това не означава, че макар и рискът от инсулт да е малък, ще можете да издържите на болката. При закъснял прием на съответното лекарство, то може да се окаже неефективно.

Затова трябва да го приемате веднага, щом усетите, че пристъпът на мигрена започва.

Лекарства срещу болка

Какъв препарат да приемате, най-добре решете с лекуващия лекар.

При слаба и средна сила на пристъпите обикновено са достатъчни обикновените обезболяващи или нестероидни противовъзпалителни – парацетамол, аспирин, ибупрофен, напроксен.

По-тежките пристъпи изискват специални противомигренозни обезболяващи – триптани.

Ако се съпровождат със силно гадене и повръщане, в схемата на лечение се добавят препарати против повръщане. А обезболяващите и триптаните се назначават под формата на свещи или на назален спрей.

Ако път пристъпите на мигрена са твърде чести и продължават повече от 3 дни подред, се назначават препарати за профилактика на пристъпите – антидепресанти, антиконвулсанти, бета блокери и блокери на калциевите канали.

Как да различите инсулт от пристъп на мигрена с аура?

При мигрена главоболието възниква от едната страна на главата, най-често в областта на слепоочието, може да пулсира и да се съпровожда с непоносимост към светлина, миризми, звуци и дори с повръщане.

При мигрена зрителните нарушения, изтръпванията в ръцете, в областта на лицето, на езика не продължават дълго време, средно 30-60 минути.

Ако не отшумяват за повече от час или пък не отминат след пристъпа, това е повод да се потърси лекарска помощ.