Това важи само ако фекалната проба е взета от супердонор, тоест от напълно здрав човек.

Резултатите от мащабно изследване на ефективността на метода на трансплантация на фекален микробиом бяха представени на 20 октомври на откритата в Барселона Европейска седмица на гастроентерологията.

Трансплантация на фекалии лекува раздразнено дебело черво

Методът FMT представлява пресаждане на проби от фекалии, получени от здрав донор, непосредствено в храносмилателния тракт на болния.

Смята се, че тъй като антибиотиците унищожават твърде много полезни чревни бактерии, фекален трансплантант, съдържащ чревна микрофлора на здрав човек, може да попълни недостига и да се възстанови нормалния баланс на микробите в червата.

Най-често методът се използва при тежка форма на възвратна диария, предизвикана от патогенна бактерия C.Difficile.

Професор Махди Ел-Салхи от Университета на Берген – Норвегия и неговите колеги тестват метода FMT на 164 души със синдром на раздразнено дебело черво.

Симптомите на това заболяване са болки в корема, подуване, диария и запек. Причините за синдрома на раздразненото дебело черво са неизвестни, но не се изключва в основата на заболяването да са нарушения в състава на чревната микрофлора.

Участниците в изследването на случаен принцип са разделени на 2 групи. Едната група е на плацебо, а другата – на 30 или на 60 грама разтвор, съдържащ донорски изпражнения. И нито самите участници, нито лекарите не знаели кой какво получава.

Фекалии 3 месеца и излекуване от синдром на раздразненото дебело черво

Професор Ел-Салхи разказва, че донорът, предоставящ проби от своите фекалии, бил много внимателно селектиран от няколко кандидата.

Този човек като бебе е на майчина кърма, а в зряла възраст е напълно здрав, правилно се хранел, не приемал редовно никакви лекарства, не пушил и през целия си живот само няколко пъти е пил антибиотици.

След 3 месеца лечение подобрение на състоянието се наблюдавало при почти 24% от участниците от плацебо групата.

При 77% от участниците в донорската група, получили 30 грама трансплантант, и при 89%, получили 60 грама трансплантант симптомите на раздразненото дебело черво отслабнали.

При почти половината от участниците, които получавали по 60 грама фекалии 3 месеца от здрав донор симптомите на синдром на раздразненото дебело черво отшумяват почти напълно.