Група психолози от Университетите на Чикаго и Пенсилвания стигат до заключението, че най-лесно преживяват пандемията от COVID-19 хора, които обичат да гледат филми на ужасите, а също и по натура са болезнено любопитни.

Болезненото любопитство може да е полезно при пандемия

В изследването участват повече от 300 души в зряла възраст. Всички те минават проучване на тема предпочитания на филми и телевизионни шоута от различи жанрове. Предложено им било да избират между 10 основни разновидности на филми и сериали.

Жанровете, илюстриращи ситуацията на хаос, която може да възникне по време на пандемията, били обединени в една категория – prepper genres, филми за оцеляване.

В тях влизали – филми-катастрофи и ленти за постапокалиптичното бъдеще, кино за зомби, а също и за нахлуване от друга планета.

Учените също се интересували от филми на ужасите. Останалите жанрове представлявали нещо като претекст за целите на изследователите.

Психологическата устойчивост на участниците се оценявала от разработената от изследователите 7-бална скала, и се касаело за пандемията COVID-19.

Изследователите също оценявали степента на болезненото любопитство при участниците в експеримента по скалата Morbid Curiosity Scale.

И стигат до заключението, че филмите за оцеляване и на ужасите позволяват на аудиторията да изследва динамиката на развитие на въображаемите версии на света с малки разходи.

Негативните емоции по-лесно се преборват с филми на ужасите

Поставя се акцент върху изучаването на основните опасности. Степента на достоверност не играе роля, много по-важна е възможността за преживяване на подобен опит без негативни последствия от реалния живот.

Такива филми позволяват на аудиторията изпита негативни емоции и да се пребори с тях в безопасна обстановка.

Важен момент – болезненото любопитство и желанието да се гледат филми на ужасите предсказват различни типове психологическа устойчивост.

Ако предпочитанието на филми на ужасите понижава нивото на психологически преживявания в момент на реална катастрофа, то удовлетворението от собственото болезнено любопитство прави хората по-устойчиви пред лицето на непредвидимите обстоятелства.

Филмите на ужасите ни учат да се справяме с негативните емоции, а любопитството се превръща в източник на нови стратегии, то дава на човек положителен опит при възникване на опасност.

Патологично любопитните хора виждат пандемията нещо като нова възможност – и така изпитват по-малко стрес, както и феновете на филмите на ужасите и на катастрофите.