Патологоанатомичните гробища противоречат на всички възможни традиционни представи за смъртта и свързаните с нея ритуали. Мъртвите тела лежат под открито небе и за тяхното състояние се водят наблюдения. Това поставя пред науката цяла съвкупност от практични и етични въпроси.

Как разлагането на трупове помага на учените

Но пръв поглед това поле изглежда като обикновена поляна – много трева, някъде особено висока. От далеч изглежда като идеално място за разходки.

Проблемът обаче е в това, че тревата на това място е по-висока от метър, тъй като няколко седмици е подхранвана с останки от разлагащи се човешки тела.

Днес е слънчев, горещ и влажен ден, обичайно като за климата на щата Флорида, който е с крайбрежна ивица от няколко хиляди километра. Ако се влезе в полето, трупната миризма става толкова непоносима, че предизвиква сълзене.

На това с площ малко повече от 10 декара лежат 15 трупа. Всички те са без дрехи, някои са затворени в метални мрежи, други са покрити със синя пластмаса.

Няколко от телата са в плитки ями, но голяма част просто лежат на земята под открито небе.

Около всяко тяло има участък от суха трева. Но точно там с времето тревата ще започне да расте много бързо, благодарение на допълнителните хранителни вещества.

Съдебно гробище

Това всъщност е антропологичната лаборатория на Университета на Южна Флорида, разположен в селска местност в близост до град Тампа. Някои местни жители предпочитат да наричат тези места ферми за трупове, но учените предпочитат термина „съдебно гробище” или лаборатория по тафономия. Това е раздел на палеонтологията и археологията, който изучава закономерностите при погребване.

Там се изучава какво се случва с човешкия организъм след смъртта. Тази лаборатория под открито небе започва да работи през 2017 г. Първоначално се предвиждало да бъде разположена до друг град, но местните жители се опасявали, че ще привлече диви животни и ще предизвика неприятна миризма, от която ще паднат цените на недвижимите имоти.

Оказва се, че не само обикновените хора се съмняват в целесъобразността на подобни заведения. Някои учени патоанатоми също изразяват съмнения в полезността и необходимостта от такива полигони.

Тези ферми в САЩ са общо 6, а през тази година сходни трябва да се появят във Великобритания, Канада и Австралия.

Голяма част от труповете, лежащи на полето, била завещана на науката от самите починали, макар и понякога това да правят роднините.

След смъртта на човека започват множество на практика едновременни процеси. От естествения процес на разлагане до появата на определен тип насекоми и промени в околната среда.

Процесът на разлагане на човешкото тяло преминава през няколко етапа:

  1. Пресен труп – разлагането започва веднага след прекратяването на сърцебиенето, когато телесната температура са понижи, спира кръвообращението, кръвта започва да се натрупва в определени органи.
  2. Раздуване – бактериите започват да преработват меките тъкани, стават забележими промените в цвета на кожата. Образуват се трупни газове, меките тъкани се пукат.
  3. Активно разлагане – на този етап протича основната загуба на телесна маса, голяма част от меките тъкани се изяждат от червеи или преминават в течно състояние и се поглъщат от почвата и растенията.
  4. Завършване на разлагането – при достигането на тази фаза от меките тъкани почти нищо не остава, активността и числеността на бактерии, червеи и насекоми се понижава. Ако трупът лежи на земята, околната растителност загива, наблюдават се изменения в киселинността на почвата.
  5. Сухи останки – тялото вече прилича на скелет – това започва от лицето, ръцете и краката. Ако на мястото е влажно тялото може да се мумифицира. Около него започва интензивен растеж на растения, в резултат на въздействие на хранителни вещества попаднали в почвата.

Как това може да се използва

Събраните данни могат да бъдат полезни в съдебно-медицинската експертиза. Разбирането на процесите на естествено разлагане може да даде информация за времето на настъпване на смъртта, за продължителността на престоя на тялото в тези условия и дори дали е пренасяно след смъртта.