Старческата деменция е реална заплаха за човекът, който остарява. Спирането на разрушителните процеси, които се развиват с години, все още не е по силите на лекари и учени.

Как със спорт да отложим старческото слабоумие

Тежко е да наблюдаваш как тялото ти гасне, мускулите отслабват, сърцето губи способност да изпомпва кръв с бясна скорост, когато тялото на човек се наслаждава с бясна скорост.

Не толкова болезнено се преживява повяхването на тялото, колкото постепенното разрушаване на мозъка на възрастния човек.

Нарушения на паметта, промени в психиката, загуба на способност за концентрация при изпълнение на действията, за ориентиране в пространството, безпомощност, безумие.

Старческото слабоумие е тежък процес, убиващ човек и физически, и психически, отразяващо се също и на живота на неговите роднини.

С развитието на науката и на медицината средностатистическият човек живее все по-дълго, но расте делът на възрастните хора, страдащи от болестта на Алцхаймер и на други видове деменции.

Ако през 2019 г. диагноза деменция са имали 46 милиона души по света, а към 2050 г. тази стойност ще достигне до 250 млн. Всеки 4-ти 5-ти възрастен – над 22%, ще страда от слабоумие.

Нараства интереса към методите за спиране на възрастовите невродегенеративни процеси или поне за максимално отлагане на тяхното настъпване. Отсрочка на началото на заболяването само с 5 години може двойно да намали броя на болните от Алцхаймер.

Най-популярният метод сред населението начин е решението на кръстословици и други игри на ума.

Това мило занятие не изисква полагането на специални усилия – купуваш си списание със стотици кръстословици и главоблъсканици, и сядаш на мекия диван, решаваш и едновременно правиш профилактика на деменция.

Все повече са мненията, че този уютен метод за профилактика на старческо слабоумие не е ефективен. И все по-често възрастните биват съветвани да станат от дивана и да започнат да се занимават с физическа активност.

Какви механизми за защита от Алцхаймер действат при редовни физически натоварвания?

Каква физическа активност е необходима в старческа възраст

Според оценки на учените, не по-малко от 3 случаи на болестта на Алцхаймер са свързани със 7 основни рискови фактора, на които човек сам може да влияе.

Това са диабет, хипертония, затлъстяване, недостиг на физическа активност, депресия, пушене и ниско ниво на образование.

Физическата активност – това е един от ключовите елементи, защото непосредствено влияе на здравето на човек.

Следва да се определи терминологията. Леките физически натоварвания – това са ходенето с нормално темпо, а умерените бързо ходене или енергично бягане.

И макар да се твърди, че всяко движение е полезно за организма, да уточним – леката физическа активност е на практика неефективна за профилактика и лечение на Алцхаймер.

Затова обикновено при изследванията става въпрос за умерена физическа активност.

Също някои видове физическа активност са по-ефективни от други. Както бе казано по-горе, бавното ходене не предпазва от болестта на Алцхаймер. Също както и йогата, макар и тази източна практика може да е доста изморителна.

Същевременно аеробните натоварвания – бягане, разходки с велосипед, плуване, интервални тренировки, силови, показват своята ефективност при защита при защита на мозъка от Алцхаймер.

Фитнес и кръвоносни съдове

Учените предполагат, че умерената физическа активност е полезна за здравето на сърцето и на кръвоносните съдове, а това понижава риска от инсулт, инфаркт и диабет, тъй като тези заболявания повишават вероятността от Алцхаймер.

Още едно изследване показва, че аеробните натоварвания от умерени до енергични в продължение на 16 седмици подобряват кардиореспираторните показатели, цяла съвкупност от битови навици и се повишава нивото на увереност в собствените действия.

Допълнителен ефект се осигурява от силовите упражнения. В комбинация с аеробните те дават още по-изразен ефект за подобряване на зрителната и акустичната памет, а също и на двигателната функция.

Последният ефект е нестабилен и без редовни занятия изчезвал 9 месеца след тяхното завършване.

Изследванията също показват, че силовите и високоинтервалните тренировки способстват за растеж на нови кръвоносни съдове и за образуване на нови синапси – контакти между невроните.