Едно от най-древните, но и досега популярни направления в медицината, е физиотерапията. Първите сведения за лечебните натурални фактори са от историческите паметници на първобитната култура и античността.

На 8 септември бе отбелязан Международен ден на физиотерапията, каква е значимостта на това направление днес. Каква роля физиотерапията играе при лечението и възстановяването на болните?

По какъв начин физическите фактори въздействат на организма? Може ли физиотерапията напълно да измести медикаментите?

Физиотерапия вместо лекарства и операции – дали е възможно

Какво е това физиотерапия и как работи

Съвременната физиотерапия представлява една от областите на клиничната медицина, която се занимава с изучаването на въздействието върху организма както на естествени, така и на изкуствени физически фактори.

Целта на физиотерапията е лечение и профилактика на развитие на много заболявания с помощта на експериментални методи на стимулация.

В основата на това лечебно направление е способността на човешкия организъм така или иначе да реагира на действието на всякакви физически фактори.

Така се активират вътрешните резерви и активно се задействат защитно-компесаторните способности на тялото.

Известно е, че индивидуално подбраната физиотерапия дава възможност да се постигнат сравнително добри резултати за възстановяване на доста тежко болни пациенти.

Физиотерапията днес – лечебна физкултура и други методи

Днес повечето физически фактори могат да се разделят на 3 групи: естествени /още и природни/ и изкуствени.

Сред първите са климатолечебните, калолечебните и балнеолечебните фактори. Втората група е много по-многобройна и се състои в електролечебни, магнитолечебни, радиолечебни, водолечебни, фотолечебни и други фактори.

В съвременната медицинска практика от всички направления на физиотерапията широко се използват:

  • Лечебна физкултура – не само физически упражнения, но и масаж. Известно е, че положителният ефект на правилно подбраните упражнения се проявява в първите седмици след началото на занятията.
  • Други методи за въздействие – в тази група влиза терапията с токове с високо и ниско напрежение, електромагнитно поле, светлина, звук, въздух и аерозоли, прясна и минерална вода. Също към останалите методи на въздействие са лечението с въздействие на ниски и високи температури, климат, кал, пиявици, пчели.

Какъв ефект може да се очаква от физиотерапията

Физиотерапията намира своето приложение във всички отрасли на медицината, като се започне от хирургия и терапия и се стигне до доста тесни направления, например, дерматовенерология или отоларингология.

Известно е, че правилно подбраният курс на физиотерапия позволява да се ускори оздравяването на пациента и да се сведе до минимум вероятността от развитие на усложнения след различни заболявания. Физиотерапията е със следните лечебни ефекти:

  • Аналгетичен – широко се използва в борбата с фантомната или с хронична болка;
  • Противовъзпалителен – помага при заздравяване на рани или гнойни заболявания;
  • Бактерициден и микоциден – ефективен срещу някои микроорганизми;
  • Положително влияние на метаболизма;
  • Стимулация на трофиката;
  • Десенсибилизация – помага при различни заболявания с алергична природа;
  • Психостимулация и психорелаксация;
  • Миорелаксация и миостимулация.

Заменя ли физиотерапията лекарства и операция

Въпреки всички неоспорими предимства на физиотерапията, не може да се използва като единствен метод за лечение на каквото и да е заболяване или травма.

Например, при наранявания, драскотини и разтежения е възможно да се мине и със студен компрес. Но сериозни болести изискват използване именно на медикаментозни препарати и операция.

Инфекциозните заболявания е невъзможно да се преборят без помощта на антибиотици. Само тези лекарства се справят с провокатора, слабата бактерицидна активност на физическите методи не е достатъчна.

При тежки травми и хирургични патологии е показва оперативна интервенция – без нея животът на пациента може да виси на косъм.

Същото се отнася и за онкологичните заболявания, при които е необходимо извършване на интервенция, лъчева терапия или операция.

Физиотерапията не помага за окончателно справяне с тежки болести на сърцето и на кръвоносните съдове, на стомашно-чревния тракт, бъбреците, кожата и на опорно-двигателния апарат.

Изключително ефективна е като спомагателен метод, който не дава желаните резултати при липса на друг вид лечение.