Появата на фоликуларна киста е свързано с нарушението на хормоналния фон при жените. Често за това способстват излишните преживявания, острият или хроничните стрес, физическата преумора, възпалителните процеси в матката и яйчниците, аборт. До колко е опасна фоликуларната киста и как се лекува?

Какво представлява фоликуларната киста?

Когато идва времето за овулация, най-големият и зрял фоликул в един от яйчниците трябва да се спука, за да може да узрее яйцеклетката, която е узряла вътре и да попадне в маточните тръби. Но при изменение на хормоналния фон се нарушава и този процес – фоликулът просто не се разкъсва, и яйцеклетката остава вътре.

Следователно зачеване в този цикъл не е възможно да се осъществи. Фоликулът постепенно увеличава размерите си и се превръща в киста, а яйцеклетката вътре в него загива.

Как фоликулярната киста влияе на здравословното състояние?

Докато кистата е с малки размери – особени изменения в общото състояние на жената не се наблюдава. Такива кисти дори често не се откриват и често се превръщат в находка при ултразвуково изследване по друг повод.

Кистата, която е 5 и повече сантиметра може да предизвика неприятни усещания в илиачната област, а при много слабите жени може да се появи и асиметрия на корема.
Колкото по-голяма е кистата, толкова по-голям е приносът ѝ за хормоналния фон.

Цялата повърхност на кистата образува естрогени, поради тази причина големите фоликуларни образувания могат да пречат на нормалния менструален цикъл и на зачеването. Повишената секреция на естрогени предизвиква разрастване на ендометриума – маточната лигавица.

Затова при голяма киста често се наблюдават маточни кръвотечения между обичайните менструации, кръвотечения след продължително задържане на цикъла.

Най-неприятното усложнения на фоликуларната киста е нейният разрив. Така обикновено се случва с големите кисти. При разрив кръв и вътрешното съдържимо в кистата се излива в коремната област или в яйчника, и това състояние изисква незабавно хирургично лечение.

Опасността от рак при фоликуларна киста е минимална. Смята се, че тези образувания не водят до онкологични процеси в яйчниците.

Как се лекува фоликуларна киста?

Често малките такива образувания се редуцират сами, още с идването на следващия цикъл. Това е обусловено от нормализацията на хормоналния фон, възстановяването на нормалното емоционално състояние на жената.

Голямата киста трябва да бъде под лекарско наблюдение. На жената се прави ултразвуково изследване на яйчника – 3 цикъла подред. Ако за този период няма никакви положителни изменения, се препоръчва хирургично лечение.

Наличието на голяма фоликуларна киста винаги крие рискове от усложнения – торсио, разкъсване на кистата и кръвоизлив.

По лекарска преценка лечението може да бъде започнато с прием на хормонални и седативни препарати. Ако няма отрицателна динамика, и кистата започне постепенно да намалява размерите, то този терапевтичен подход може да бъде продължен няколко седмици.

Но ако специалистът прецени, че има опасност от разрив на кистата, то тогава консервативното лечение няма да доведе до разрешаване на проблема.

Тъй като основният фактор за поява на фоликуларните кисти е силният стрес, на който се излагат жените, то лекарите препоръчват да не се претоварват особено психически и при нужда да си вземат почивка.

Защото, разлика от мъжете, повечето жени са доста емоционални и макар и да не го показват, те преживяват много по-силно събитията, които се случват в ежедневието им.