Епидермофития, наричана също така дерматомикоза, представлява заболяване, което се причинява от гъбичката епидермофитон. Болестта е заразна и се предава изключително по контактен път.

Човек може да се разболее след пряк контакт с болен или в резултат на използването на неговите кърпи, дрехи или други негови лични вещи.

Заболяването засяга ноктите и всички кожни гънки.

То често се локализира в подмишничната област, под гънките на гърдите или корема, понякога в слабините или в гънките на ръцете и краката.

При мъжете заболяването често се проявява в областта на слабините, а при жените в подмишниците или под гърдите.

Съществуват няколко разновидности на болестта, които се причиняват от различни видове епидермофитони.

Първата разновидност засяга ноктите на ходилата. Нейният причинител е Tr. mentagrophytes Var. Interdigitale локализира се в роговия и зърнестия слой на епидермиса.

А понякога прониква и в спинозния или шиповидния слой на кожата, притежава силно изявени алергенни свойства.

Начин на заразяване – ходене бос, особено в сауни и вани, използване на чужди обувки, измиване на краката в чужд леген и пр.

Към заболяването са предразположени повече хората, страдащи от варикозни заболявания на краката, както и тези които се изпотяват повече. Болестта обикновено започва в пространството между пръстите.

Втората разновидност е локализирана в слабините и начинът на придобиването ѝ е чрез сексуален контакт и чрез използването на чужди вещи.

Причинителят ѝ е Epidermophyton floccosum, засягащ роговия слой на кожата.

Руброфитията засяга ноздрите, кожните гънки, лицето, задните части и крайниците. Предава се, както първата разновидност на болестта, но е много по-заразна.

Диагностика и лечение на епидермофития

При преглед, лекарят е длъжен да се запознае с анамнезата, за да разбере, дали пациентът има контакт с болен човек или с неговите вещи.

Впоследствие се извършва физикален преглед и се вземат натривки от кожата. След това лекарят назначава лечение.

Обикновено дерматологът препоръчва по няколко пъти дневно, измиването на засегнатата област с топла сапунена вода, а след намазването ѝ с мехлем, съдържащ клотримазол.

Важно е да се напомни, че при това заболяване обикновено мехлемът се прилага 3-4 пъти дневно, а понякога и по-често.

Обикновено на 3-ят ден сърбежът стихва, а впоследствие изчезват и основните симптоми.

Но лечението категорично не трябва да се прекъсва, тъй като недолекуваната епидермофития обикновено се възобновява много бързо.

В такъв случай много по-трудно се поддава на лечение. Когато назначената терапия постоянно не се довършва, то тогава с всеки следващ път заболяването става по-слабо чувствително към прилаганото лечение.

И то може да продължи с години, като се редуват периоди на частично отзвучаване на симптомите, последвани от обостряния.

Превенция

Тъй като фактор, увеличаващ риска от възникването на заболяването, се явява повишеното потооделяне, то трябва да бъде ограничено. Не е необходимо да се очаква появата на червени петна или сърбеж.

Необходимо е да се използва само собственото спално бельо, хавлиените кърпи, долното бельо и т.н. Също така те трябва да се изпират в много гореща или вряща вода.

Ако човек има контакт с болен, то трябва да се консултира с дерматолог.

На болния трябва да се осигурят собствени спални и тоалетни принадлежности и да се ограничат неговите преки контакти с други хора, особено с други деца.

Необходимо е да се прекратят сексуалните отношения до пълното излекуване.