Съществува ли наистина такова състояние като фригидност?

Повечето терапевти, консултанти и други специалисти смятат, че не съществува такова състояние като фригидност.

Това е термин, който се използва доста често за да се опише по пренебрежителен или обиден начин една жена, която не е сексуално отзивчива към желанието на партньора си.

Не са редки случаите, в които жените сами определят себе си като такива и това е също толкова неточно.

Какво представлява човешката сексуалност?

Трябва да се разбере и проумее, че човешката сексуалност не е нещо, което съществува в изолация. Тя се ръководи от широк спектър на поведения и всеки един от партньорите отразява емоционалните и романтични реакции в срещуположния край на модела.

Казано с прости думи, и мъжете, и жените се нуждаят от подходящи условия и отношение за да откликнат на желанието на техния партньор, а много често не ги получават.

Миналото

Преди стотици години детската смъртност била изключително висока. На практика 8 от 10 бебета умирали преди да достигнат една година. Човешката продължителност на живота също била изключително ниска.

Повечето хора достигали средно едва 22 - 23 години. Тъй като много малко бебета достигали зряла възраст, за една жена било важно да забременява колкото е възможно по-често за да си осигури потомство.

Ето защо жените и мъжете се опитвали да бъдат интимни колкото е възможно по-редовно. Сексът бил изцяло възприеман като задължение на партньорите, а целта - оцеляване на рода.

Днешната реалност

В наши дни хората отдавна живеят над 70 години, а все повече се увеличава броя на столетниците. Повечето мъже най-вероятно ще надхвърлят 73 години, а жените 78.

Детската смъртност е спаднала драстично и е несъизмеримо по-рядко явление в сравнение с няколко века по-рано. Хората живеят в модерни и комфортни жилища, с постоянен достъп до чиста питейна вода.

Има изградени канализационни системи, изобилие от храна, обществено здравеопазване. Но природата и човешките гени не могат да се адаптират толкова бързо към променените условия на живот.

В наши дни мъжката сексуалност все още не се е адаптирала към новата реалност и при повечето мъже желанието за секс възниква изключително бързо. При жените обаче желанието не изригва толкова бързо или поне това се случва рядко.

Срещат се мъже, които са разочаровани от "мудността" на възбуда на партньорката си и я наричат фригидна, но това е наистина една проекция на собственото им невежество по отношение на сексуалната физиология на нежния пол.

Сексът е парадоксално поведение и колкото повече усилия полагаш, толкова по-трудно се получава.

Какво смущава жените?

Като цяло жените се смущават по-лесно от това да бъдат чути по време на секс.

Така че ако свекървата или свекъра на жената са в съседната стая или пък стаята на децата е в съседство, особено ако има и тънки стени, това може да спре и блокира всякакво желание в жената.

Много мъже погрешно считат, че агресивното или шумно поведение привлича жените, но всъщност това е голяма заблуда, защото това е в състояние да унищожи желанието дори и на най-отзивчивата партньорка.

Същото се отнася и за мъжете, които пият много алкохол. Жените губят интерес към тях, а мъжете започват да обвиняват жената във фригидност вместо да потърсят отговор в себе си.

Възпитанието също играе роля

Чувствителността е един от ключовите фактори към сексуалната отзивчивост, но много мъже и жени още от деца са възпитавани без особена родителска нежност, без да бъдат прегръщани, погалени или целунати.

Това разбира се не означава, че родителите не обичат децата си. Просто някои хора са по-сдържани в жестовете си.

В резултат на това някои жени, които са израстнали в такова семейство, се чувстват подсъзнателно заплашени от физически контакт, макар че с езика на тялото си, а понякога дори и с думите се стремят да покажат на партньора си, че го желаят.

Страх от бременност, религиозни табута, идеята, че сексът извън брака е греховен, особено ако не са предназначени за зачеването на деца и много, много други са възможни пречки пред това една жена да се отпусне с партньора си.

Фригидността всъщност не съществува наистина, поне не и по начина, по който мъжете си представят.

За да бъде една жена фригидна, тя би трябвало да бъде напълно лишена от сетивност.

Това би означавало жената да не е в състояние да получи удоволствие от вкусна храна и питие, от аромата на приятен парфюм, от хубава музика или птича песен, която гали слуха, от разбиващите се морски вълни на плажа или от прекрасен огнен изгрев или залез, галене на мъркащата котката или гушкане на децата си.

Защо ли? Много просто. Защото всички тези сетива като звук, аромат, допир и картина са основата на всички усещания в човешкия мозък. Всички наши сетива допринасят за нашата способност да почувстваме удоволствие, в това число и сексуална възбуда и удоволствие.

Какво се крие зад студената външност от психологическа гледна точка?

Далеч от баналните клишета за това, че тази или онази жена е фригидна, повечето жени, които са квалифицирани по този начин, всъщност са топли, грижовни и чувствителни хора, но по някакъв начин за тях е по-трудно да покажат и достигнат сексуално желание и наслада, тъй като техните инстинктивни реакции са били репресирани или скрити в отговор на родителски или обществен натиск.

Те показват чувствата си само когато наистина знаят, че могат да имат пълно и безусловно доверие на партньора си, а това доверие често се развива много бавно.

Как да постъпите ако вашата партньорка е от този тип жени?

Жените, които имат подобни затруднения, трябва да бъдат подпомогнати, подкрепяни и разбирани за да могат да влязат в синхрон с тяхната собствена сексуалност и с тази на партньора. Чрез разговор с терапевт, консултиране и десензитизация те ще се научат да дават свобода на своите чувства, желания и усещания и това ще ги разкрие в нова светлина, помагайки им да се наслаждават на своето тяло и емоционалност.

С подходящия партньор и при подходящите условия, тези жени често са много по-пламенни и чувствителни, с капацитет да изпитат огромно удоволствие от интимността с партньора. Тук с пълна сила може да се каже, че важи старата поговорка: “Тихите води са най-дълбоки”.