Описание
Фруктозата, наричана още плодова захар, представлява монозахарид, но се различава от глюкозата по това, че притежава една кето група, локализирана при втория въглероден атом. Поради това се храносмила само в черния дроб.
Повечето хора приемат по-голямо количество, отколкото храносмилателната им система може да усвои. Също така голяма част от хората не могат правилно да абсорбират цялото количество фруктоза, която те поемат ежедневно с един нормален и привидно здравословен хранителен режим.
Ако вие консумирате големи количества плодове и мислите, че това е здравословно, по-добре си помислете отново. Нормален здрав човек на зряла възраст е в състояние правилно да усвоява 25-50 грама фруктоза дневно.
Много хора са засегнати от този храносмилателен проблем.
Ето няколко примера за съдържанието на фруктоза в някои от най-консумираните високо-фруктозни храни:
• Ябълки – 35 гр/кг;
• Аспержи- 11 гр/кг;
• Диня – 23гр/кг;
• Безалкохолна напитка най-често 20-35 грама в бутилка от 200 мл.
Ако се „придържате“ към високо-фруктозен режим на хранене, това са възможни последствия:
• Ако храносмилателната ви система е в състояние да поеме цялото количество фруктоза, то сте изложени на риск от покачване на теглото, чернодробна цироза, чернодробна стеатоза и други симптоми на злоупотреба с черния дроб, които обикновено се наблюдават при хора, които употребяват прекалено много алкохол.
• Ако обаче храносмилателната ви система не може да абсорбира цялата фруктоза, то тогава ще проявите симптомите на фруктозна малабсорбция.
Какво е фруктозна малабсорбция /ФМ/?
Представлява често храносмилателно разстройство, при което е нарушена абсорбцията на фруктоза или други захари като лактоза и сорбитол в тънките черва. Около 30-40% от хората страдат от ФМ.
Непоносимост към фруктоза – за разлика от малабсорбцията е по-рядко хранително разстройство, среща при 1 на 10 000 души и потенциално фатално състояние, при което нивата на чернодробните ензими, разграждащи фруктозата са недостатъчни.
Ако ядете повече фруктоза, тънкото черво не може да я абсорбира и тя преминава в дебелото. А в дебелото черво фруктозата възпрепятства усвояването на водата. Това води до изхвърляне на воднисти изпражнения и лошо усвояване на витамините и минералите от храната.
Какви са симптомите?
Симптомите на хранителното разстройство наподобяват тези при синдрома на раздразнените черва, хранителните алергии и хранителните непоносимости.
Високите количества захар в дебелото черво е храна за бактериите и гъбичките, които отделят водород, въглероден диоксид и метан. Тези газове създават налягане в дебелото черво, което причинява подуване на корема, болки и отделяне на газове.
Непосредствени симптоми – проявяват се в рамките на няколко минути след консумацията до около 3 дни:
• Метеоризъм;
• Подуване на корема – от ферментацията в тънките и дебелите черва;
• Диария и по-рядко запек;
• Лошо храносмилане и болки в стомаха;
• Отпадналост, липса на енергия и общо неразположение;
• Мозъчна мъгла и отрицателни емоции;
• Гадене или дори повръщане при консумация на по-големи количества фруктоза;
Дългосрочни симптоми
• Постоянна нужда от консумация от сладки неща или по-рядко отвращение от сладко;
• Лошото усвояване на витамините и минералите причинява анемия, хранителен недоимък и общо влошено здравословно състояние. Често нивата на витамините, фолиевата киселина, триптофан, цинк, желязо, магнезий, калций и на другите минералите са ниски.
• Лошо състояние на косата, кожата и ноктите;
• Поднормено тегло и затруднено наддаване на тегло, но е възможно и теглото да бъде наднормено;
• Ранни признаци на депресия, постоянно усещане за неудовлетвореност;
• Завишени нива на триглециридите в кръвта;
• Заболявания на сърцето;
Лечение на фрутозна малабсорбция
Лекарите казват, че няма известно лечение на хранителното разстройство. Излекуването е в ръцете на пациента и има убедителни доказателства, че промени в режима на хранене могат да елиминират всички симптоми, да се възстанови нормалното храносмилане и да се поддържа добро здраве.
След като сте били без симптоми няколко месеца, можете да включите в менюто си храните, съдържащи фруктоза. Глюкозата спомага за абсорбцията на фруктозата и затова по време на лечението можете да консумирате храни, съдържащи глюкоза.