Синдром на китайския ресторант представлява състояние, което се характеризира с появата на определена симптоматика след консумация на храна в китайски ресторант.

Хранителна добавка, наречена мононатриев глутамат /МНГ/ е най-често посочване като причина за синдрома, но няма научни доказателства, които да установяват, че именно тази добавка е причината за появата на симптомите.

Въпреки това няма друго научно обясняване за реакцията на тялото при консумация на храни в китайски ресторант. Състоянието е рядко срещано. Но заради скандала със МНГ заради починалите през 2008 година бебета в Китай, много китайски ресторанти започнаха да рекламират, че не добавят МНГ към храната.

Какво е мононатриев глутамат?

Хранителна добавка, която се използва като овкусител за подобряване на вкуса на храната. МНГ е подобна на глутамат субстанция, която се съдържа естествено в почти всички храни.

МНГ се добива от растения като царевица и меласа. Агенцията по контрол на храните и лекарствата в САЩ категоризира МНГ като безопасна хранителна добавка.

Солта и захарта също са категоризирани като безопасни от FDA. МНГ се добавя към много преработени храни, включително и към китайската храна, хот-дога и картофения чипс.

От какво се причинява?

Единственият известен причинител на синдрома, макар и връзката все още да не е доказана е МНГ.

Ако се почувствате зле след консумация на китайска храна или други храни, съдържащи МНГ, най-вероятно сте чувствителни към хранителната добавка. Възможно е също така да сте чувствителни към храни, които естествено съдържат големи количества глутамат.

Какви са симптомите?

Симптомите на синдрома обикновено започват в рамките на два часа след консумирането на храни, съдържащи МНГ. Те могат да продължат от няколко часа до няколко дни.

Най-честите симптоми, които могат да се появят са:

• Главоболие;
• Изпотяване;
• Зачервяване на кожата;
• Изтръпване или парене в устата или гърлото;
• Гадене;
• Отпадналост;

По-рядко хората проявяват тежки, потенциално застрашаващи живота клинични изяви, които са сходни с тези при анафилаксия, след консумирането на храни, съдържащи МНГ.

Потенциално опасните симптоми са:

• Болки в гърдите;
• Ускорен или неравномерен сърдечен ритъм;
• Подуване на гърлото;
• Подуване на лицето;

Лечение на синдром на китайския ресторант

Когато симптомите са безобидни, не е необходимо лечение. Но когато изявите на синдрома са силно изострени, отидете направо в център за спешна медицинска помощ или се обадете веднага на 112.

Обикновено симптомите на състоянието отшумяват от само себе си. Приемането на болкоуспокояващи ще облекчи главоболието.

Изпиването на няколко чаши вода ще спомогне за разреждането на МНГ и по-лесното му изхвърляне от храносмилателната система.

Водата ще спомогне за по-бързото отшумяване на симптомите. Ако обаче след консумация на храни, съдържащи МНГ, проявявате тежки симптоми, лекуващият ви лекар ще ви предпише антихистамини за облекчаване на симптомите.

Превенция

Ако в миналото сте развивали много остри симптоми след консумацията на такива храни, трябва да се въздържате от тях. Четете етикетите на съставките върху опаковките на храните и ако се храните в ресторанти питайте сервитьорите или готвачите дали добавят МНГ към храната.

Ако имате подозрения или някакви симптоми на чувствителност към храни, които естествено съдържат глутамат, консултирайте с диетолог, който да ви изготви специфична диета, която не включва храни, съдържащи голямо количество глутамат.